Totalt varslades 40 personer tidigare i våras och hittills har 28 fått besked om uppsägning. De allra flesta jobbar som elevassistent, barnskötare eller lärare. Övriga yrkesgrupper vill inte Stig Karlsson precisera närmre, då det endast finns en av varje inom kommunen och därför lätt blir utpekade. Om det stannar vid dessa 28 vet han inte i dagsläget.
- Vi har några kvar. Det kan leda till uppsägningar, men det hoppas jag inte. Men totalt kan det handla om 28-30 tjänster, säger han och fortsätter:
- Men av erfarenhet vet vi att det kan hända saker under sommaren. Säger till exempel en lärare med fast tjänst upp sig så får vi ju ytterligare en tjänst, säger han.
Totalt 80 personer
Under hela den här veckan har Stig Karlsson och hans personal jobbat med uppsägningarna. Med sex personer har man nått en pensionsuppgörelse. Det kan handla om personer som har ett-två år kvar till pension, som kanske funderat på att gå tidigare och som nu fått "ett motiv", som Stig Karlsson uttrycker det, att sluta tidigare.
- Det verkar uppskattat. Och samtidigt gör det att vi slipper säga upp unga, nyanställda personer.
Vidare har en hel del människor berörts av omorganisationen inom kommunen.
- Det handlar om ungefär 80 personer som berörs i den här processen, säger Stig Karlsson.
Mycket kunskap
Under hela processen, från varsel till uppsägningar, har många protesterat mot neddragningarna inom skolan. Brev har skickats till kommunen och människor skriver på protestlistor.
Hur känns det att jobba med ett sådant ärende?
- Det är inget roligt besked, vare sig för den som ger det eller får det. Men det är ett uppdrag vi fått och det krävs mycket kunskap så att allt blir rätt enligt lagens alla regler och förordningar för de som gör det.
- De fackliga organisationerna har varit oerhört kompetenta och jag tycker vi har haft ett bra samförstånd med dem, säger Stig Karlsson.
Många har reagerat starkt på att en av fyra elevassistenter får gå. Vad är din kommentar där?
- Man ska inte utgå från att de barn som behöver stöd blir utan. Samtidigt som vi gör det här gör vi en omorganisation av elevassistenterna så att de ingår i arbetslaget i respektive rektorsområde.
Inget idiotstopp
De som sägs upp får inte jobba kvar på sin arbetsplats under uppsägningstiden, utan omplaceras. Varför då?
- Det är för att markera att något nytt är på gång, både för arbetslaget och för den som sagts upp. Har man till exempel en uppsägningstid på ett år och går kvar på samma ställe så ställer man inte in sig på att man ska sluta. Och verksamheten ska se att vi har dragit ner.
- Men det är inget idiotstopp. Om det till exempel fungerar bra mellan en elevassistent och en elev så kan man få vara kvar. Vi gör en individuell prövning så långt det går, säger Stig Karlsson.