Kommunen gick back
Ett underskott på 1,3 miljoner kronor. Det visar kommunens bokslut för 2004.
- Det är klart att jag inte är nöjd och att jag skulle vara mer nöjd om vi hade haft ett överskott på 10-15 miljoner kronor men vi har också lagt undan 40 miljoner till pensioner och gjort nedskrivningar på över 20 miljoner, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s).
Resultatet påverkas positivt av reavinster från de fastighetsförsäljningar som gjorts under året som Folkbladet berättat om.
Nedskrivningar av bokförda värden på ett antal fastigheter har också gjorts.
Tar man bort reavinster och nedskrivningar blir då resultatet minus 5,9 miljoner kronor.
Pensionskostnader
- Det måste vi täcka in inom två år. När man gör en försäljning får man inte räkna in det eller sätta in det i den vanliga verksamheten eller i de dagliga kostnaderna, förklarar kommunens ekonomichef Anette Asklöf.
Jämfört med budget har kommunen ett överskott på 300 000 kronor, men en tilläggsbudget gör att budgeten hamnar på minus 1,6 miljoner kronor. Om man tar bort reavinster och nedskrivningar är resultat 4,3 miljoner sämre än vad som budgeterats.
Underskottet beror främst på ökade pensionskostnader på 4,7 miljoner kronor.
- Det är mycket och det beror på att prognosen från KPA inte har stämt. Nu börjar man tjäna in pensionen tidigare och det har man inte räknat in. Lönekostnaderna har också höjts, säger Anette Asklöf.
I inledningen till årsredovisningen skriver Stig Andersson: "Det faktum att vi ej klarat balanskravet för andra året i rad skapar ej utrymme för utökad verksamhet i kommande verksamhetsplaner".
Innebär underskottet med andra ord ytterligare besparingskrav?
Återhållsamhet gäller
- Det är naturligtvis återhållsamhet som gäller. Jag kan inte gå in på de ramar som vi lägger i vår, men de ramar som vi tar då ska gälla när vi tar budgeten i höst. Samtidigt som vi måste vara återhållsamma måste vi också våga gasa och vara offensiva på vissa saker, säger Stig Andersson.
Socialnämnden är den nämnd som har störst underskott, drygt 7,9 miljoner kronor.
Hur kommer det sig att man inte ger den mer pengar, när den enligt lag är tvungen att betala för viss verksamhet, istället för att satsa på till exempel marknadsföringsfrågor och näringslivsfrämjande åtgärder som är sådant som en kommun inte måste göra?
- En bra fråga som ska få ett bra svar. Lägger vi inte pengar på att marknadsföra Finspång så får vi inga människor till Finspång och då blir det mindre pengar till vård, skola och omsorg istället, säger Stig Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!