Folkbladet har fått ta del av rapporterna från alkolåsen, där man kan utläsa att av knappt 800 tester som bilförarna gjort sedan april i fjol, har 90 blivit underkända. Det vill säga att man varit för onykter, för att kunna starta motorn på bilen.
– Det är givetvis djupt olyckligt med så många negativa tester, säger en av kommunens chefer, men samtidigt kan man konstatera att alkolåsen verkligen varit en mycket bra investering, som gjort att vi avslöjar sådana här problem och stoppar såna här förare från att köra iväg onyktra.
Alkolåsen är exakt inställda på 0,20 promille, då man enligt lagen är rattfull. De negativa testerna, visar att föraren haft allt från 0,20 promille alkohol i kroppen, upp till den värsta siffran på hela 1,06 promille. Det vill säga rejält alkoholpåverkad i jobbet.
Bland de godkända testerna med alkolåsen, hamnar många mellan 0,10 och 0,19 promille, vilket innebär att bilen gått att starta, även om föraren inte varit helt nykter.
Så här svarar den ansvarige chefen på dessa fakta:
– När jag fick klart för mig angående alkolåsen hög andel av negativa testrapporter, har jag satt in åtgärder mot den eller de, som troligen står för merparten av de negativa resultaten med alkolåsen.
Vilka åtgärder?
– Eftersom vi har många bilar inom kommunen som saknar alkolås, har den eller de som vi misstänker har alkoholproblem, endast fått köra tjänstebilar som är utrustade med alkolås.
– Dessutom har vi tvingat den misstänkta personalen, att utsätta sig för behandling av sitt alkoholproblem, för att kunna behålla jobbet hos Finspångs kommun.
Hur ser du på problemet med onykter personal?
– Det är givetvis väldigt olyckligt, men tyvärr inte så ovanligt. Man räknar med att cirka tio procent av Sveriges befolkning har ett riskbruk när det gäller alkohol och för min del känns det förstås bra, när man avslöjar någon med såna problem och kan sätta in behandlingsåtgärder.
Och hela 90 negativa alkoholtest av 800, är en ganska stor andel?
– Ja, och givetvis inte alls acceptabelt, fastslår chefen.
Men samtidigt kan man ju konstatera att kommunens satsning på alkolås i tjänstebilarna, visat sig vara en bra investering?
– Ja, verkligen, och jag skulle gärna se att man installerade alkolås i kommunens samtliga tjänstebilar, för att helt komma ifrån risken att någon kör rattfull i tjänsten.
Bo Broomé, inköpssamordnare i Finspångs kommun, säger så här angående alkolås:
– Vi har cirka 150 tjänstefordon inom kommunen, men bara tre med alkolås än. Det finns dock ett fackligt förslag om att alla bilar ska utrustas med alkolås, men det ärendet är inte berett än politiskt.
Vad skulle det kosta?
– Det rör sig om cirka 10 000 kronor per bil, men enligt mig vore det värt varje krona, för att dels stoppa eventuella olyckor, dels handlar det om personalvård och ta hand om personal som har problem med alkohol.