Nu kan sommaren 2024 summeras utifrån ett turismperspektiv. Det är Tillväxtverket som presenterat statistik från januari till och med augusti och här finns både vinnare och förlorare.
I kategorin vinnare finns Finspång. Under juni, juli och augusti registrerades totalt 12 622 gästnätter vilket är en ökning med 5,3 procent jämfört med samma tid förra året. Det är den procentuellt största ökningen i Östergötland – i reda tal är det 635 fler gästnätter än 2023.
Tittar man på var de som besökt Finspångs kommun kommer ifrån, ser man att den absolut största ökningen finns bland utländska besökare: plus 18,3 procent.
Ansvaret för besöksnäringen i Finspång delas av Tillväxt Finspång och kommunen.
– Utan att ha några siffror på det tror jag att vi har blivit bättre på att samarbeta och lyfta allt gott som händer i Finspångs kommun. Sedan hur det har påverkat varumärket eller bilden av Finspång utomlands är naturligtvis jättesvårt att säga, säger Andreas Ramlöv, verksamhetsledare för Tillväxt Finspång
– Men jag tycker att det hänt något med varumärket Finspång nu mot hur det var för tio-femton år sedan. Finspång är mitt inne i en resa för att förändras.
Man har på senare år gått med i "Inga Lindström land", ett samarbete mellan Söderköping, Norrköping, Vadstena, Oxelösund, Trosa, Nyköping, och Linköping – orter där inspelningar av den tyska populära långfilmssuccén Inga Lindström har gjorts.
– När det gäller Inga Lindström har vi ju marknadsfört Finspång och Rejmyre glasbruk där inspelningar har skett för att locka framförallt tyska turister till Finspång. Vi har också försökt lyfta in slottet här, ett av Sveriges största och äldsta barockslott, förklarar Andreas Ramlöv som även pekar på höjningen av bostadspriserna.
– Om man går tillbaka några år så tror jag att bostadspriserna i Finspång ökat mest i länet procentuellt, även om det fortfarande är relativt prisvärt jämfört med Norrköping och Linköping. Så känslan är att det sprids en lite mer positiv bild av Finspång på något sätt.
Lika glada miner är det inte i Söderköping och Valdemarsvik. Här är siffrorna negativa vilket är dåliga nyheter för kommuner där många näringsidkare är beroende av sommarturismen.
I Söderköping har antalet gästnätter under sommarmånaderna minskat med fyra procent jämfört med förra året. Man har 3 640 färre gästnätter än i fjol.
Än värre är det i Valdemarsvik. Här är minskningen hela 15,2 procent eller 7 286 färre än 2023.