I en verkstad i en villa på Grosvad står ett ånglok av engelsk modell i skala 1:8. Det är inte riktigt färdigt än men en ångpanna har det och en ångturbin som driver acetylenlyktorna på tåget. Kalle Kindgren började bygga för 22 år sedan och har lagt ner över 20 000 timmar.
– Jag har slutat räkna, säger han.
20 000 timmar, det motsvarar ett heltidsarbete i tio år. Vagnen som han har stuckit i mellan med och byggt har "bara" tagit 3000 timmar.
– Tid, det har jag, säger Kalle som blev änkling för 23 år sedan.
Delade din fru ditt intresse?
– Nja ... jag fick hålla på. Hon visste var hon hade mig. När jag höll på var jag nere i källaren.
Där har han inrett en verkstad och kan hålla på med sin hobby. Han har en lyftanordning i taket så han kan lyfta på ångpannan. För den är tung. Loket väger totalt 250 kilo. Det är i skala 1:8.
– Jag har hållit på med modelljärnväg tidigare men fingrarna lyder inte riktigt längre, säger han.
Det vanliga modelljärnvägsbyggandet, som exempelvis med Märklintåg, blir för smått och pilligt för honom.
DetaljerMen ju större modell desto noggrannare måste man vara med detaljerna, de syns ju så mycket bättre. Ett exempel är den trappstege som sitter på sidan av loket. Trappstegen kan inte vara släta för då skulle det bli för halt. Alltså kan de inte vara släta på modellen heller. Varje liten "upphöjning" är slagen för hand med en v-formad liten mejsel.
Du måste ha mycket tålamod?
– Min fru sa alltid "det är konstigt, du blir aldrig arg när du håller på med tågen". Nej, det har jag inte råd med. Man kan inte bli arg och ha sönder nåt.
Läs mer i måndagstidningen som också finns som e-tidning