Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julmarknad kan rädda Lorelokalen

LOTORP
På lördag är det julmarknad i Lorelokalen. Inget originellt i det så här års. Men för arrangerande Framtidsgruppen i Lotorp är julmarknaden mer än en kul grej eller en fin tradition.
Den är ett inslag i kampen för att klara av att ha samlingspunkten Lorelokalen kvar.
Utan kommunala bidrag till lokalen finns stora frågetecken inför framtiden.

Framtidsgruppen behöver pengar för att klara av att behålla Lorelokalen i fortsättningen. Helgens julmarknad är en inkomstkälla. – Vi gör ett nytt försök att få kommunen att ställa upp, säger ordförande Dennie Larsson.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Framtidsgruppen behöver pengar för att klara av att behålla Lorelokalen i fortsättningen. Helgens julmarknad är en inkomstkälla. – Vi gör ett nytt försök att få kommunen att ställa upp, säger ordförande Dennie Larsson. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto: Fotograf saknas!

Finspång2002-12-12 00:00
I våras invigdes Lorelokalen. Då hade tusen frivilliga arbetstimmar och 100 000 kronor satsats på att ställa iordning den före detta Konsumaffären.
Ungdomsverksamhet, studieverksamhet och uthyrning till privatpersoner är ändamålet med Lorelokalen. Och så fungerar den, men ännu inte i tillräcklig omfattning för att klara ekonomin.
- Lokalen ska kunna bära sina egna kostnader, men det tar tid, precis som med allt nytt, säger Framtidsgruppens ordförande Dennie Larsson.

<b>Inget bidrag</b>
Han och övriga i styrelsen har räknat med en inkörningsperiod på cirka två år, innan lokalen går runt.
Gruppens inkomster kommer från den årliga sommarmarknaden och dansen. Men de räcker inte. Under den första tiden behövs därför kommunalt lokalbidrag.
Men för i år har det inte anslagits några pengar, vilket var ens tro besvikelse frö gruppen. Dennie Larsson är i själva verket mer än besviken. Han använder ordet lurad.
- Vi känner oss lurade. Från kommunens sida lät allt så väldigt positivt från början. Allt tydde på att vi skulle få hjälp. Men det fick vi inte. Vi har inte ens fått ett ordentligt svar.

<b>Nytt försök</b>
Framtidsgruppen sätter nu sitt hopp till fördelningen av 2003 års lokalbidrag. En ansökan har nyligen skickats in.
- Men det tog fem månader att få ansöksblanketten och vi fick stöta på flera gånger, säger Dennie Larsson kritiskt.
Framtidsgruppen har sökt 30 000 kronor.
Om man får politikerna med sig den här gången, kommer det ändå att dröja en bra bit in på det nya året innan några pengar betalas ut. Marknaden är i augusti. Det dröjer alltså ett bra tag innan kontot fylls på. Det är här julmarknaden kommer in.
- Det blir lokala hantverkare, glöggförsäljning och lotterier, säger kassör Inger Kan. På eftermiddagen kommer elever från Lotorps skola och lussar.
Julmarknaden är ett sätt att bättra på ekonomin, men lokalen måste också hyras ut mer än i dag. Annars är risken att föreningen måste släppa den. Efterfrågan har ökat en del, men det tar sin tid.
"- De som har hyrt lokalen för tillexemel en fest har tyckt att den varit fräsch och fin. Fler och fler känner till den, och vill hyra den. Men under en period måste vi ha hjälp av kommunen. Ett faktum är ju att vi tagit över en del av de saker som kommunen släppt. Till exempel tar vi hand om ungdomen. Det är en form av social verksamhet.
Kanske har rent av Framtidsgruppen varit för duktig på det den gör?
- På kommunen tänker dom kanske att här ute i Lotorp rullar det på, vi sköter oss bra på egen hand. Vi gör så gott vi kan, men vi klarar det inte själva. Och 30 000 kronor är inte särskilt mycket pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om