Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jubilerande Rebeckor värnar om medmänsklighet

FINSPÅNG
Deras verksamhet handlar mycket om medmänsklighet och gemenskap, med de egna systrarna och med människor som har det svårt. I lördags firade Rebeckalogen nummer 72 Emelie i Finspång tio-årsjubileum.

Systrar kallas man om man är med i Rebeckalogen. Anita Lindström, Solveig Renell, Christina Broman, Inge-Lotte Lindblom, Svea Carlinger, Birgitta Strömstedt, Anne Marie Holmberg och Gun-Britt Holmlund är ämbetsmän i Rebeckalogen nummer 72 Emelie som i år firar tio-årsjubileum.
FOTO: TITTI OLOFSSON

Systrar kallas man om man är med i Rebeckalogen. Anita Lindström, Solveig Renell, Christina Broman, Inge-Lotte Lindblom, Svea Carlinger, Birgitta Strömstedt, Anne Marie Holmberg och Gun-Britt Holmlund är ämbetsmän i Rebeckalogen nummer 72 Emelie som i år firar tio-årsjubileum. FOTO: TITTI OLOFSSON

Foto:

Finspång2001-11-13 00:00
"Vi befaller eder att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda, uppfostra de föräldralösa" står det skrivet i logesalen där Rebeckalogen nummer 72 Emelie har sina sammanträden.
- Man kan säga att det är våra grundprinciper, förklarar Solveig Renell som är rådsrepresentant.
Rebeckalogen är den kvinnliga grenen av Odd Fellow-Orden.
Odd Fellow är Sveriges största ordenssällskap, som funnits i landet sedan 1884 och har sina rötter i medeltidens England. Enkelt kan man uttrycka det som att Odd Fellov är en sammanslutning av människor som har ett gemensamt intresse, precis som vilken annan förening som helst. Det finns dock det som skiljer sig från en "vanlig" förening. I stället för en styrelse med ledamöter väljs här ämbetsmän. Vad som i en förening skulle kallas ordförande heter övermästare och vice ordförande heter undermästare.

<b>Bestämda platser</b>
Rebeckalogen har möten två gånger i månaden och mötet består av två delar, dels ett sammanträde i logesalen, dels måltid och samvaro med varierande underhållning och till exempel föreläsningar. Sammanträdet har ett ceremoniellt inledande och avslutande. Vid sammanträdet har alla ämbetsmän sina bestämda platser. Alla har svarta kläder på sig, för, som kvinnorna uttrycker det, enkelhetens skull.
För en utomstående kan det låta gammeldags.
- Att alla har likadana kläder gör att man inte distraheras av vad någon annan har på sig, säger Anita Lindström, protokollsekreterare.

<b>Ta till sig själv</b>
Ibland talas det om en Orden som om det är något hemligt och mystiskt. Det är en stämpel som kvinnorna i Rebeckalogen som vi träffar vill få bort. Ordens verksamhet är inte hemlig, däremot finns det vissa ritualer som de behåller för sig själva.
- Det går vi inte ut och talar om, det är för att en medlem förutsättningslöst ska kunna ta till sig innehållet. Man får själv öppna ögon och öron, säger Anita Lindström.
- Det är ungefär som när du läser en bok, du vill inte att någon ska tala om slutet för dig, säger Solveig Renell.
Rebeckalogen nummer 72 Emelie i Finspång har 80 medlemmar och den bildades för tio år sedan. Det hela började med att fruar och sambor till männen i Odd Fellows herrlog bildade en damklubb och där utvecklades sedan tanken om att bilda en Rebeckaloge. Först invigdes kvinnorna i en Rebeckaloge i Norrköping. Efter det bildades en Rebeckaförening i Finspång och efter två år hade man sedan fått ekonomi till att starta en egen loge.

<b>Hjälper och stödjer </b>
Rebeckalogens verksamhet handlar i mångt och mycket om medmänsklighet, att bry sig om sina systrar, som kvinnorna kallas, men också människor som har det svårt.
Därför bedrivs mycket yttre välgörenhet till enskilda eller föreningar och organisationer. Under de senaste fem åren har cirka 98 000 kronor skänkts.
- Man kan även jämföra oss med ett nätverk där vi hjälper och stödjer varandra, säger Anita Lindström.

<b>Åt jubileumsmiddag</b>
- Man värnar om varandra och vid sjukdom eller andra svårigheter finns man alltid till stöd för varandra, säger övermästare Inge-Lotte Lindblom.
I lördags firade Rebeckalogen nummer 72 Emelie sitt tio-årsjubileum. 67 personer kom för att fira i Slottskapellet. Sigrid och Thord Eriksson framförde musik och en gåva på 10 000 kronor överlämnades till Kvinnohuset i Norrköping. Jubileumsmiddag åts på Slottsmässen där också Kerstin och Max Thorsson underhöll med tidsenlig musik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om