Hon drömmer om att öppna bageri i sommar – i Rejmyre

I sommar planerar Jenny Engdahl, 40, att bli egenföretagare efter 13 år inom dagligvaruhandeln. Målet är att driva bageri med servering i Rejmyre. Hon kommer väl förberedd efter konditoriskola i Luzern och praktik hos kända Biltmore Estate i USA.

Karriärbyte i vuxen ålder. Jenny Engdahl byter dagligvarubranschen mot att bli egenföretagare i sommar.

Karriärbyte i vuxen ålder. Jenny Engdahl byter dagligvarubranschen mot att bli egenföretagare i sommar.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-01-28 10:00
undefined
Jenny Engdahl brinner för att baka. Intresset började redan i unga år efter inspiration från mormor och farmor. Nu vill hon starta bageri/konditori i Rejmyre.

– Det var ett stort steg att säga upp mig 2019, gå från en bra lön till studier i Luzern i Schweiz och leva på studielån. Men jag hade stöttning fullt ut från min man. I dag vet jag att jag gjorde rätt. Det här var det bästa som kunde hända mig, säger Jenny vid köksbordet.

Det stora intresset för att baka väcktes redan under uppväxten. Jennys stora förebilder i köket var utan tvekan mormor och farmor.

– Jag bakade mycket – bullar och småkakor – och kanske allra mest med mormor. Jag har alltid tyckt att det har varit kul att baka men kanske inte att jag var bra nog att kunna ha det som arbete. 

undefined
Varje degbit vägs noga på den lilla vågen innan Jenny rundriver dem för att de lättare ska lyfta sig och inte bli platta.

Favoriten är vanliga enkla bullar med kanel och kardemumma. Samtidigt är variationsmöjligheterna enorma.

– Jag kan med lätthet räkna upp 15 olika varianter, förklarar Jenny och plockar ut en plåt dinkel-frallor.

Första steget mot karriärbytet blev en konditoriskola i Luzern, totalt sex månader, fördelade på två terminer under 2019-2020.

– Här gick vi in mer djupgående med att baka. Vi lärde oss "fine dining", bakverk, olika tekniker, vackert upplagda desserter och varför choklad reagerar på ett visst sätt av temperaturen när den läggs upp. Jag fick veta massor som jag aldrig hade tänkt på tidigare.

undefined
Konditoriskolan i Luzern presenterar några munsbitar.

Konditorskolan gav henne den där lilla extra kunskapen som skapar förståelse och respekt för ingredienserna. 

– Kulturen är också annorlunda i Schweiz, sa du inte "chef" fick du inget svar tillbaka och gjorde du fel eller någonting som inte var bra så fick du höra det med en gång. 

Tillbaka i Sverige igen fick Jenny arbete på ett bageri i Norrköping 2021. Det blev totalt närmare två år där innan USA lockade.

undefined
Förberedelser på Biltmore inför en stor middag. De upplagda desserterna har smaker av äggtoddy, tranbär och choklad.

Under en rekryteringsmässa i Montreux blev nämligen Jenny Engdahl erbjuden en praktikplats på erkända Biltmore Estate, Asheville, North Carolina. Men på grund av pandemin och visumtrassel dröjde det ända till januari 2023 innan hon tog flyget över Atlanten.

– Skolan i Luzern var riktigt, riktigt bra – jag fick till och med komma ner och jobba som lärarassistent i slutet av 2020 – men Biltmore Estate var en annan upplevelse. Jag lärde mig massor om lagarbete, vikten att kunna göra flera saker samtidigt, organisation och kommunikation. Jag ingick i deras köksteam. Just att det är familjeägt med egna odlingar och boskap betydde mycket för mitt val.

undefined
Äppelcheesecake signerad Jenny Engdahl med kardemummasmul, saltkolasås, rostade valnötter och äppelchips. Rätten serverades som en helgspecial i USA.

Biltmore Estate stod klart 1895 och beskrivs som USA:s största privatägda hus med sina 3 000 hektar. Vingårdar varvas med butiker och trädgårdar. Herrgården har 250 rum inredda i klassisk stil. Här ryms restauranger, inomhuspool, bowlingbana och bibliotek med 10 000 böcker.

– Jag fick ibland höra från våra "supervisors" att de tyckte att det var roligt att få dit folk från Europa, generellt hade vi mer utbildning än amerikanska medarbetare. På så sätt har vi kommit längre. Jag tog det som en komplimang att bli erbjuden en tjänst.

undefined
Morgonens första dinkel-frallor är precis klara.

Om Jennys planer går i lås med att hitta en bagerilokal i Rejmyre är ambitionen att verksamheten ska vara igång till sommaren.

– Visst är det nervöst och stora pengar ska investeras. Men gör jag inget kommer jag att ångra mig. För mig är det värt ett försök och jag ska göra allt jag kan för att lyckas. Innerst inne anar jag att Rejmyreborna vill ha ett bageri/konditori på orten, säger Jenny Engdahl.

Hon känner sig välutbildad men inte fullärd.

– Fast det kanske man heller aldrig blir i den här branschen!

undefined
Jenny har bakat småkakor. Den här gången blev det strasskakor, finska pinnar, kolakakor och brysselkakor.
Kort om Jenny

Namn: Jenny Engdahl.

Född: 1983 (40 år).

Bor: Villa i Rejmyre.

Familj: Maken Stefan.

Läser: Bakböcker, deckare, "självhjälpsböcker".

Intressen: Musik, vandra, spendera tid ute i skärgården med familj och vänner, resa.

Aktuell: Planerar att öppna bageri/konditori med servering i Rejmyre till sommaren.

Karta: Rejmyre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!