Lotta trodde hon swishade 10 000 till sonen –blev lurad

Lotta Bäcklin trodde hon swishat 10 000 kronor till sin sons nya mobil och telefonnummer, men blev lurad. Nu vill hon varna andra för den här typen av bedrägerier.

Lotta Bäcklin visar upp sms-konversationen efter att hon blivit lurad på 10 000 kronor.

Lotta Bäcklin visar upp sms-konversationen efter att hon blivit lurad på 10 000 kronor.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-02-02 05:00

I förra veckan fick Finspångsbon Lotta Bäcklin ett sms, från ett telefonnummer som hon trodde tillhörde sin son, där det stod:

"Jag har ny mobil och nytt nummer. Spara detta och radera det gamla. Bekräfta när du är klar, så jag vet att du fått detta", följt av ett hjärta.

– Jag frågade vem av mina två söner det var och då kom svaret: "den äldste". Sedan följde en längre sms-konversation och det kom fram att han var i snabbt behov av pengar. Jag frågade varför han behövde 10 000 kronor, säger Lotta Bäcklin.

undefined
70-åriga Lotta Bäcklin blev lurad på 10 000 kronor i form av ett swishbedrägeri.

Hon berättar att det lyftes fram att han var väldigt stressad och försökte installera alla appar på telefonen, men fick problem när bank-id skulle aktiveras.

– Det stod att han hade en faktura som förfaller och att han skulle uppskatta om jag gjorde honom en tjänst och betalade den, följt av ännu ett hjärta.

70-åringen swishade 10 000 kronor till numret, tänkte inte så mycket mer på det innan hennes bank ringde nästkommande dag.

– Jag blev helt skakis när de ringde från banken. De hade haft flera liknande ärenden med samma tillvägagångssätt och frågade om min överföring, säger Lotta Bäcklin.

undefined
Hon visade upp sms-konversationen med bedragaren.

Hon påpekar att sonen nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter att ha bott i USA och tyckte inte det var konstigt om han hade bytt telefonnummer.

– Jag har aldrig råkat ut för något liknande tidigare. Min son har aldrig frågat om pengar tidigare, men jag hade en stroke för några år sedan och var stressad när jag fick meddelandet.

Vad går det att göra för att undvika att råka ut för liknande bedrägerier?

– Man kan ställa väldigt personliga frågor, som bara de närmaste inom familjen kan svaret på. I framtiden kommer jag alltid kolla upp och vara noggrann om jag swishar större belopp. Man ska inte behöva skämmas för att drabbas. Nu vill jag varna andra så att inte de ska hamna i samma situation, konstaterar Lotta Bäcklin.

undefined
Finspångsbon vill varna andra, så att de inte råkar ut för liknande bedrägeri.
undefined
Efter att hon blivit lurad skickade Lotta frågan "Varför?", med en rad arga emojis till numret som användes för att lura henne.

Polisen i Finspång varnar på sin Facebook-sida att flertalet liknande bedrägerier inträffat senaste tiden:

"Har du fått ett SMS från din son? Eller dotter? Eller barnbarn kanske? Uppfinningsrikedomen vad gäller bedrägerier är stora. Det som har hänt är att personen som fått sms:et i god tro bytt telefonnummer på sonen/dottern i sin telefonbok. Sedan dröjde det inte länge innan det kom ytterligare ett sms från samma nummer. Nu har ”sonen/dottern” fått problem med en betalning som måste göras snabbt. Och då har mamman (i de här fallen) vilseletts att skicka/betala femsiffriga summor".

– Det pågår ständigt olika bedrägerier hela tiden. Det finns ett stort mörkertal också, det är mycket som inte anmäls. Det här är ett av sätten, som vi kallar "nära anhörig-bedrägeri", säger Åsa Willsund, bedrägeriutredare vid polisen i Norrköping.

undefined
Bedrägeriutredare Åsa Willsund påpekar att det gäller att vara vaksam eftersom det sker mycket bedrägerier i samhället.

Vad är polisens råd för att inte drabbas av dessa bedrägerier?

– Man ska vara vaksam, det är mycket bedrägerier i vårt samhälle nu. Det gäller att försäkra sig om att det är den anhöriga som hör av sig, se till att få prata med personen först. Det har blivit väldigt bekvämt och enkelt att göra överföringar nuförtiden, men man behöver tänka på säkerheten också, säger Åsa Willsund.

Hur vanligt är det med swishbedrägerier?

– Swish är inblandat i mycket bedrägerier. Totalt sett i landet är det otroligt stora summor gällande bedrägeribrottsligheten och mycket av pengarna går rakt in i den kriminella verksamheten, konstaterar Åsa Willsund.

Skydda dig – bedrägerier

Så här kan du skydda dig:
"Nära släkting-bedrägeriet": Ta kontakt med den anhöriga på de kontaktuppgifter du har sedan tidigare. Inte via det nya nummer som skickats. Se till att få prata med personen så att du med säkerhet vet att det är din anhöriga eller vän.
Ingen bank, myndighet eller säkerhetsbolag uppmanar till att lämna sina värdesaker. De arbetar inte på det viset. Hur trevlig, hjälpsam och förtroendeingivande personen än är så vill han eller hon bara en enda sak – komma åt dina pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!