<I>Val 2002:</I> Folkpartiet sist ut på Bergska
FINSPÅNGNu har alla partier haft sina representanter på Bergska skolan. I tisdags var det sista man ut, eller rättare sagt kvinna. Karin Granbom (fp) mötte eleverna.
Karin Granbom (fp) kandiderar till riksdagen, Andreas Ramlöv (fp) till kommunfullmäktige. I tisdags pratade de båda på Bergska skolan. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Skolan är den absolut viktigaste frågan, det är där grunden läggs och kunskap är makt.
Att hon extraknäcker på tingsrätten i Linköping har gjort henne uppmärksam på att brottsoffer behöver ett större stöd.
- Det är väldigt få av oss som någon gång varit på en rättegång, få vet hur det verkligen fungerar. Många är jättenervösa och att tvingas sitta och vänta tillsammans med brottslingens kompisar är inte acceptabelt, säger Karin.
<b>Sänk inkomstskatten</b>
Moderaterna vill sänka skatterna alldeles för mycket, enligt henne. Men samtidigt är det inte rimligt att man ska betala mer i inkomstskatt än vad man får behålla.
Inte ens hälften får man behålla och då kan man ju olika bra låta bli att jobba, säger hon.
En stor orsak till varför Karin blev folkpartist handlar om deras syn på internationella frågor.
- Vi har en skyldighet att hjälpa människor som har det sämre och då är det inte mer än rätt att vi åtminstone betalar 1 procent av BNI i bistånd, vi har ju i alla fall 99 procent kvar.
<b>Tillsammans</b>
Ja till EU, ja till EMU och ja till NATO så vill folkpartiet att vi ska klara oss i världen.
- Nationalstatens betydelse har minskat och vi måste hjälpas åt, bland annat med att bekämpa fattigdom och diktaturer. Men EU får inte bli en rikemansklubb utan måste bli ett forum för utbyte mellan i- och u-länder, säger Karin.
I 13 minuter talar hon sedan är det fritt fram för frågor och då blir det knäpptyst. Då passar hon på att berätta om sitt parti.
- Folkpartiet är ett borgerligt parti där vi ser alla som individer. Jag kan aldrig gå med på att dela in människor i grupper, som överklass eller underklass.
<b>Tar avstånd från (m)</b>
Flera gånger avskärmar hon sig från moderaterna och det väcker så småningom en fråga.
- Hur ska ni borgerliga partier klara av att bilda regering när ni tycker så olika?
- Det har gått bra förr och jag tror att det kommer att gå bra nu också, säger hon.
På frågan om homosexuella ska prövas som adoptivföräldrar verkar hon lite förundrad över att hon faktiskt ändrat åsikt.
- Förut tyckte jag att ett barn alltid skulle få en mamma och en pappa. Barn som kommer från andra länder upplever så mycket nytt ändå. Men så tänkte jag att jag säger emot mig själv och min tro på individen om jag inte ens låter homosexuella människor åtminstone få prövas. Dessutom har jag upptäckt att jag har bekanta som är homosexuella som jag tycker är sjysta och som jag tror kan bli bra föräldrar. Annorlunda kan också vara rätt.