Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

IV-programmet växer

Individuella programmet, IV, i Finspång blir bara större och större.
Att programmet växer beror inte på att fler elever börjar här.
Orsaken till det ökande elevantalet är att de som börjar blir kvar allt längre.

FINSPÅNG2007-04-24 06:00
Antalet underkända elever i grundskolan ökar i hela landet. Men så är det inte i Finspångs kommun. 33 elever eller tolv procent som gick ut årskurs nio 2006 saknade godkända betyg i svenska, matematik eller engelska varpå de började på IV-programmet i höstas.
Den siffran har legat på en ungefärlig konstant nivå de senaste åren och följer rikssnittet.
- I den bästa av världar så skulle det även vara så att 33 elever gick ut IV-programmet med godkända betyg, säger Åke Liljedahl, rektor på bland annat IV-programmet på Bergska skolan.

33 underkända
Men så är det inte. Sedan i höstas har de 33 eleverna som började på IV fått allt fler klasskamrater. Idagsläget är 108 elever inskrivna och därmed är IV-programmet det näst största gymnasieprogrammen i Finspång. Det är bara natur- och samhällsprogrammet som har fler antalet elever.
- Det handlar bland annat om elever som hoppat av olika nationella program, av olika anledningar och som hamnar här i väntan på att få börja ett annat nationellt program, säger Åke Liljedahl.

Tre år
Det största bekymret man har i Finspång är att de IV-elever som är underkända i matte, svenska och engelska inte blir godkända efter ett år.
- Vissa elever blir inte ens godkända efter två, tre år. Och det finns även elever som aldrig blir godkända, säger Åke Liljedahl.
Det är det här som är de svåraste problemen att lösa, enligt rektorn.
- Jag önskar att det vore så enkelt att bara ge dessa elever extra undervisning i matte, engelska eller svenska. Men det är tyvärr inte mängden studietimmar som är avgörande, säger Åke Liljedahl och framhåller att det ofta handlar om elevernas motivation och mognad för att lära sig.

Inget misslyckande
Av de 108 eleverna är det, enligt områdeschefen på humanistiska förvaltningen Lars Philipsson, 25 elever som hoppat av ett gymnasieprogram. Totalt 50 elever har alltså gått på IV i mer än ett år. Lars Philipson vill dock inte se IV-programmet som ett misslyckande.
- Dessa elever får det stöd och den hjälp de behöver och för många är det bättre att gå här än att misslyckas ute på ett program, säger Lars Philipson.

Satsa i grundskolan
Enligt Åke Liljedahl har IV-programmet bra personalbemanning och tillräckliga resurser så det är inte där det brister.
Vad krävs då för att man ska få ner antalet elever på IV?
- Satsa mer på svenska, engelska och matte i grundskolan så att vi får ner antalet elever med underkända betyg, säger Åke Liljedahl.
Lars Philipson berättar att Finspångs kommun redan i höst ska vidta åtgärder för att öka måluppfyllelsen i grundskolan.
- Alla grundskolelever ska från och med i höst ha ett coachande samtal med sin handledare varje vecka, säger Lars Philipson.
Fakta: Individuella programmet, IV
IV är till för elever som lämnar grundskolan utan godkänt i svenska/svenska som andraspråk, matematik eller engelska. Huvudtanken med programmet är att förbereda eleverna för ett nationellt gymnasieprogram. Utbildningen kan också varvas med praktik på en arbetsplats och en del av utbildningen kan ske på en arbetsplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om