Invigd: en slambädd
FINSPÅNGI går invigdes den första av fyra slambäddar på Axsäters reningsverk.
- Vi hoppas att vattnet som går tillbaks ska innehålla mellan 15 och 20 procent mindre kväve, säger Hans Ahlin från Finspångs tekniska verk.
Än så länge finns inte några regler för kvävehalter på Axsäters reningsverk, men Hans Ahlin är övertygad om att det kommer och då vill man vara väl förberedd.
Överst i bädden ligger 30 centimeter filtersand, det är här slammet från reningsverket kommer att fastna medan vattnet rinner igenom. Om fem till sju år kommer man att schakta bort det första lagret av slam, som förhoppningsvis ska kunna användas som täckningsmaterial på soptippen. Cirka tio centimeter av filtersanden kommer att följa med vid schaktningen av slammet och ersättas av ny filtersand. För att proceduren med rening ska bli så bra som möjligt finns det möjlighet att tillföra luft in i slammet, likaså hoppas man att de organismer som bildas i slammet ska göra sitt.
Rune Andersson är driftsskötare och än så länge har allt gått enligt planerna.
- Ja och det tror jag att det kommer att fortsätta att göra.
<b>Andra orter</b>
Man har självklart tagit del av hur slambäddar fungerar på andra orter, men hur det kommer att fungera just på Axsäters reningsverk kan man inte veta till 100 procent.
- Det beror ju lite på vad för typ av verksamhet man har i kommunen. Det finns de som har stora industrier för exempelvis potatisskalning, de få en massa stärkelse i sitt system, det får inte vi. Å andra sidan har vi flera tunga industrier med allt vad det innebär, säger Hans Ahlin.
Han tror dock inte att man kan göra en utvärdering som visar hur slambäddarna fungerar förrän om ett år.
I slambädden bredvid håller Kjell Andersson på att färdigställa ytterligare en bädd. Han har arbetat med slambäddarna som tillsammans är på 4 400 kvadratmeter och rymmer 8 800 kubikmeter sedan i höstas.
- Det har varit en nästan perfekt vinter för den här typen av arbete, förutom de veckorna när det var som kallast.
Kylan har försenat arbetet med någon vecka men man räknar trots det med att samtliga bäddar ska kunna tas i bruk till midsommar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!