Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen sommarskola men "mindre enskilda arrangemang"

FINSPÅNG
Det som skolchefen Ingrid Nandrup kallade sommarskola handlar i själva verket om mindre enskilda arrangemang mellan lärare och elev.

Finspång2003-06-17 00:00
I lördags berättade Folkbladet om att rekordmånga elever gick ut 9:an utan behörighet i kärnämnena svenska, engelska och matematik. Vi berättade även om att Ingrid Nandrup sa att det fanns möjlighet att genom en så kallad sommarskola läsa in behörigheten under sommaren.
- Vad jag menade var att det finns möjlighet att sätta in stödinsatser, när det gäller att lappa och laga en mindre uppgift för att få behörighet i ett ämne. Man kan självklart inte åstadkomma underverk under en sommar om man inte lyckats under den tidigare skolgången, säger Ingrid Nandrup.
Att sommarskolor anordnas är i sig inget ovanligt och förekommer i andra kommuner. På högstadieskolorna i Finspång har dock intresset inte varit tillräckligt stort.
- För ett par år sedan var det aktuellt med någon form av sommarskola i samarbete med Norrköpings kommun, men intresset var för litet så det blev inget, säger Lise-Lotte Larsten, rektor på Grosvadsskolan.
Men för den som missat behörigheten genom att vara sjuk vid ett prov eller där en enstaka inlämningsuppgift saknas, finns det möjlighet att tillsammans med den enskilde läraren komplettera för att få behörighet.

<b>Komplettera</b>
Likaså finns möjligheten att söka ett så kallat PRIV-program. Det innebär att man läser ett ordinarie program på högstadiet och samtidigt läser in behörigheten om man bara har missat en mindre uppgift eller del av en kurs.
- De flesta av de elever som inte fått behörighet vet ju om det redan under vårterminen och innan det är dags att söka till gymnasiet, de är många gånger inställda på att läsa ett år på det Individuella programmet, säger Lise-Lotte Larsten.
Det som hon uppmärksammade först i årets statistik över antalet elever som saknade behörighet, var inte främst det ökade antalet.
- Nej det är att det är så många som saknar behörighet i engelska. Det brukar alltid vara fler som saknar behörighet i matematik, medan svenskan brukar ha ytterst få som inte klarat att få godkänt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om