Mängder av arrangemang tvingas ställa in i coronapandemins spår. Men 5 september kommer Pride Finspång att anordnas för tredje året i rad.
– Det var aldrig aktuellt att ställa in. Vi har bestämt att det blir en digital Pride Finspång i år, med tal och underhållning, säger Lilibet Gustafsson, som grundade Pride Finspång, tillsammans med Joakim Randy Hansen.
Förra året deltog cirka 800 personer i prideparaden, från Bergska skolan på Ekmans väg till Vibjörnsparken.
– Största skillnaden blir att inte kunna träffas och vara jättemånga tillsammans. Det är mäktigt med paraden genom Finspång och att ha scenen i Vibjörnsparken, som blivit vår plats. Det finns en glädje av att kunna samlas och göra saker ihop. Men vi ger oss aldrig och är glada att ändå få till en bra lösning.
Flera bokningar är klara till arrangemanget. Poeten Jenny Luks, som är bördig från Finspång och nyligen har släppt en bok, är en av talarna, precis som Jessica Eek, akutsjuksköterska och politiker från Linköping.
– Vi har också köpt in fem exemplar av boken "Gay, straight eller mittemellan", skriven av Oscar Sternulf. Frågorna i den boken är autentiska, från publiken under hans turné med HBTQ-monologen "Komma ut". Vi kommer att lotta ut böckerna på något sätt framöver, säger Lilibet.
Ett nytt inslag blir estradpoesi av Finspångspoeten Astrid Joelsson, som ska läsa dikter.
– Hon kompas på piano av en ung dragqueen, Taquizsha. Vi är glada att en dragqueen från Finspång deltar.
Pride Finspång kommer att livesändas.
– Vi håller på och undersöker olika lokaler i Finspång. Det blir inomhus, för det kan vara svårt att livesända utomhus, menar Lilibet Gustafsson.
Hon berättar att de väntade in i det längsta med att ta ett beslut om i vilken skepnad årets upplaga skulle genomföras.
– Vi ser gärna att olika organisationer eller föreningar blir delaktiga i arrangemanget. De kan till exempel spela in en liten film eller ett par uttalanden och skicka till oss.
Material av diverse slag ska samlas in till det digitala evenemanget.
– Vi uppmanar folk att ta selfies med regnbågssymboler i Vibjörnsparken och sända det till oss.
Lilibet Gustafsson är belåten över att traditionen fortsätter.
– Nu tar vi ett år i taget. Läget är som det är med coronan, alla lider av den här situationen, men vi får anpassa oss. I år är förhoppningen att många ska följa oss via vår livesändning.