Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen offerkofta för Härnbro

När Folkbladet ville boka en sommarintervju med Anders Härnbro så var budet att intervjun i så fall fick genomföras under ett joggingpass i samhället. Så fick det bli.

Mycket på gång. Under löpturen pekade Anders Härnbro ut flera politiska platser och områden i Finspång.

Mycket på gång. Under löpturen pekade Anders Härnbro ut flera politiska platser och områden i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Finspång2015-07-20 07:30

Kommunalrådet Anders Härnbro (S) i Finspång ska springa Östgötamaran i början på september. För att göra bra ifrån sig använder Härnbro sina lediga stunder till löpträning. För att kombinera nytta med nöje hade kommunalrådet planerat en löprunda där vi passerade ett antal politiskt intressanta platser. Härnbro låste in sin skateboard (!) i Folkbladets bil och intervjun inleddes därefter med en tung stigning upp till en vildvuxen kulle på Norrmalm.

– Här uppifrån syns det tydligt hur industrin dominerar dalgången, säger Härnbro och pekar ut Sapa, Siemens, Gränges och allt vad företagen heter. Han väjer inte för att också nämna de stora industrifastigheter som står tomma sedan företaget flyttat till Holland och ungefär 190 arbetsplatser försvann.

– Det är naturligtvis tungt för de som blev av med jobbet. Men vi som ort ska inte ta på oss någon offerkofta. Här har kommit och gått industrier i 500 år. Fastighetsägaren renoverar just nu lokalerna och vi har gott hopp om att det snart är full verksamhet där igen, säger Härnbro medan vi löper på i god takt mot Högalidsskolan där han gick tre månader när han och familjen flyttade till Finspång för snart 30 år sedan. Strax därefter lades skolan ned. Utflyttningen satte kommunen på svåra prov.

– Nu har det vänt. Folk flyttar in hit igen och det föds barn som behöver skolor. Därför har vi öppnat Högalidsskolan igen, säger kommunalrådet och ser riktigt stolt ut.

Finspång är en naturnära och kuperad ort. Ena minuten pågår vår intervju på små skogsstigar. Nästa minut springer vi på breda stadsgator med småhus och flerfamiljsfastigheter.

Tillgången på bostäder är något som skaver i Finspång. När vår intervju passerar Stationsområdet med sina nybyggda och vackra skolor och bibliotek pekar Härnbro ut platsen där det snart kommer att byggas ett höghus med 35 hyreslägenheter.

– Vi behöver utveckla vårt planarbete och se till att öka tillgången på byggbara tomter i attraktiva lägen. Jag är verkligen sugen på att sätta igång med förnyelsen av det gamla sjukhusområdet; där kan vi bygga hyresrätter i mycket attraktiva lägen, säger Anders Härnbro och joggar vidare upp mot Norrköpingsvägens rondeller.

– Trafikverket sköter inte rondellerna som de ska. Infarten till vårt Finspång förfulas. Vilket med rätta upprör många medborgare. Jag måste försöka få till en lösning, säger Härnbro och pinnar vidare mot Bönerbadet där hans mamma en gång i tiden arbetade som simskollärare.

Finspång

35 procent av alla jobb i Finspång finns inom "Tillverkning och utvinning". Motsvarande siffra för riket är 9 procent. Finspång är kort sagt en stor industriort. Östgötamaran går mellan Linköping och Norrköping. Anders Härnbro är runt 40 och inne på sin andra period som kommunstyrelsens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om