Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Idéer som sparar miljoner

FINSPÅNG
Hundratals goda idéer ledde till 20 sparade miljoner.
- Ett av företagets mål är en årlig höjning av produktiviteten med sju procent, säger Jan-Olof Greek, produktionschef på Alstom.
En steg på vägen mot det målet är "ingredienser" som kompetensutveckling, men också att ta vara på kunskap som redan finns, att arbeta tillsammans och att sträva mot ständig förändring och utveckling.

Produktionstekniker Tom Helgesson har varit med om att utveckla svetsning av kompressorer. Ett års omloppstid har minskats till 20 veckor.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Produktionstekniker Tom Helgesson har varit med om att utveckla svetsning av kompressorer. Ett års omloppstid har minskats till 20 veckor. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-03-14 00:00
Förnyelse av verktyg, dataprogram och metod är några områden där de anställdas idéer om förbättringar och förändringar lett till häpnadsväckande resultat. Konkret samarbete tvärs över yrkes- och avdelningsgränserna - mellan tekniker, konstruktörer, operatörer, programmerare - har lett till produktivitetsökningar, som många anställda uttrycker stolthet över.
Det är de som konkret arbetar i verkstäderna som i första hand driver förändringsarbetet.
- Vi strävar efter att inte ha uppdelning mellan "tänkande" och "görande", säger Jan-Olof Greek.
Alla de idéer som genomförts kan inte redovisas i ett reportage. Det skulle behövas en hel tidning. Så vi får nöja oss med några.

<b>Åtta timmar - 20 minuter</b>
När skärverktyget brotsch ersattes av ett annat, tjänade teamet som tillverkar detaljer till "huset" till GTX-turbiner in 1,6 miljoner kronor på ett år.
- Vi fick reda på att det fanns ett annat verktyg än det vi använde, säger Lars Helgesson, och då tog vi kontakt med tillverkaren.
Varje detalj 128 hål. Dessa tog åtta timmar att bearbeta. Nu går det på 20 minuter.
Detta är ett exempel på icke-hierarki, när de som jobbar själva sköter dessa kontakter och inte lämnar över ansvaret till någon annan.

<b>Programmering</b>
Jonas Eriksson och Per Oskarsson arbetar med att programmera maskiner som tillverkar detaljer till ångturbinerna. Deras arbetsredskap är datorn. De har varit med om att utveckla och införa två nya programmeringssätt, som har sparat både tid och pengar.
-90 procent av programmeringeringstiden har försvunnit. Det som tidigare tog två timmar tar nu fem minuter.

<b>Flera år</b>
I Ljungströmsverkstaden arbetar bland andra Thomas Boström och Bengt Ohlsson i ett team som framställer rotorer.
I flera år har det pågått en förbättring av de verktyg som används till att göra infästningarna på rotorn, det som för lekmannen ser ur som spår. I spåren eller skårorna fästes skovlar, som behövs för energiöverföringen.

<b>Ökat 400 procent </b>
-Det är det senaste året som vi fått fram bra verktyg, säger Bengt Ohlsson.
Under åren har man provat olika borr- och fräsverktyg, som man varit med och tagit fram. Man har också provat att borra eller fräsa från olika håll. Till slut har man nått till dagens nivå:
- Ett fräsverktyg som ger 400 procent högre skärhastighet och 80 procent lägre verktygskostnader.

En förändrad arbetsmetod när det gäller svetsning av kompressorer har lett till stora tidsvinster. I korthet kan man säga, att där man tidigare svetsade samman skivor på en axel i tre moment, kan man nu göra det i ett enda.
- Numera utför vi elva operationer. Tidigare gick det åt 35, berättar produktionstekniker Tom Helgesson. Det sparar både pengar och tid.

<b>"Kan göra mer"</b>
För två år sedan var det ett års genomloppstid på tillverkningen. I dag är det 20 veckor!
- Vi hade vissa farhågor om att den nya metoden skulle orsaka större kast, alltså att kompressordelen skulle kränga mer vid svetsningen men så har det inte blivit.
En självklar fråga efter rundvandringen i fabriken: Har man inte nått så långt det är möjligt redan nu? Finns det verkligen fler förbättringar som är möjliga att göra? Tom Helgesson är övertygad:
- Man kan aldrig slå sig till ro, säger han. Det finns alltid mer att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om