"Hur jag än gör blir det fel"
FINSPÅNGI går berättade Folkbladet om strejkbryteriet som söndrar arbetarrörelsen. Idag svarar Peter Fransson (s) på kritiken.
Peter Fransson (s) följer Kommunförbundets rekommendationer och går mot sin egen övertygelse för att följa skollagen. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Peter Fransson låter uppdraget som ordförande för humanistiska nämnden gå före sin politiska övertygelse, men han gör det med stor vånda.
<b>Bad borgarna</b>
I fredags beslutade humanistiska nämnden att skolorna skulle hållas öppna och att ledamöterna skulle låsa upp dörrarna, för att skolplikten skulle kunna följas.
- Men jag vädjade till den borgerliga gruppen att de skulle ta på sig öppnandet, men de ville inte göra det om inte jag fullföljde mitt uppdrag, säger Peter Fransson.
Vid tidigare tillfällen har Peter Fransson sagt att han inte skulle låsa upp några dörrar, något han till slut ändå gjorde.
- Jag ville följa min övertygelse, men det gick inte. Även om lagen säger en sak så har man ju en moral att följa också. Jag har sovit dåligt sedan i fredags, hur jag än gör så blir det ju fel.
Under onsdagseftermiddagen samlades humanistiska nämnden för att diskutera hur undervisningen ska kunna skötas om det blir så att skolorna måste stänga på grund av sanitär olägenhet, det vill säga om toaletterna är för skitiga, dammhögarna för höga och skräpet breder ut sig i korridorerna. Eller om man helt enkelt ska förlänga skolterminen.
- Det finns en möjlighet för oss att förlänga terminen för att tillgodose antalet timmar, men det känns inte bra.
<b>Andra lösningar</b>
Tankar på hur undervisningen kan fungera på andra sätt, exempelvis genom hemuppgifter, telefonkontakter eller utomhuslektioner finns också.
För att humanistiska nämnden ska ta beslut om att stänga en skola på grund av sanitär olägenhet, måste man först fått in en anmälan. Den kan vem som helst lämna in. Där efter tar man ställning till om förhållandena är så dåliga att det finns en risk för elevers och personals hälsa.