Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hot om miljonböter

Länsstyrelsen går ut och hotar med höga belopp i vite om ett antal reningsverk i Östergötland inte minskar utsläppen.

FINSPÅNG2008-10-22 03:00
Totalt för reningsverken handlar det om 75 miljoner kronor i vite om inte utsläppen minskar. Större avloppsreningsverk i Östergötland har sedan 1998 haft krav på sig att minska sina utsläpp av kväve till havet, vilket bland annat leder till övergödning i skärgården och havet. Finspång har inte belagts med något vite, men dock ett föreläggande."Traditionell lösning"
- De har valt en traditionell lösning som vi tror på, därför förelägger vi Finspång att klara detta. De har aviserat att vara klara 2010, säger Karin Sigvardsson, miljöskyddsdirektör på länsstyrelsen.Reglerna kring utsläppen av övergödande ämnen bygger på ett EG-direktiv från 1998. Till dagsläget har reningsverket i Finspång inte klarat kraven.- Men det ser bättre ut för varje år i Finspång. 2007 hade man ett årsvärde på 16,8 milligram totalkväve per liter utgående avloppsvatten. Högsta tillåtna är 15, så det är en bit kvar, säger Karin Sigvardsson.Hon betonar att regeringen gör en kraftig satsning på havsmiljön ch att Sverige vill vara ett föredöme för andra länder.- Och då är det ju inte så bra att vi får sanktioner från EU tio år efter att direktivet införts, säger Karin Sigvardsson.Östersjön allt sämre
Det är avloppsreningsverken i Linköping och Motala som totalt riskerar ett vitesbelopp på 75 miljoner kronor. Hur stort vitet skulle kunna bli för Finspång om reningsverket inte når upp till kraven, vill Karin Sigvardsson inte spekulera i. - Länsstyrelsen förelägger reningsverken att minska utsläppen. Den östgötska skärgården och Östersjön mår allt sämre. Nu måste reningsverken bidra med sin andel för att regeringens miljömål ska nås, säger Sigvardsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om