Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hörbergs minne hedrades

Konstnären Pehr Hörberg avled för 200 år sedan. Det uppmärksammades på söndagen med en kransnedläggning på S:ta Maria kyrkogård.

Hängsmycke. Guldsmeden Mikael Karlsson, har på Ulf Folkessons initiativ, tillverkat ett hängsmycke föreställande Pehr Hörberg samt en kopia av en gammal dörr i S:ta Maria kyrka.

Hängsmycke. Guldsmeden Mikael Karlsson, har på Ulf Folkessons initiativ, tillverkat ett hängsmycke föreställande Pehr Hörberg samt en kopia av en gammal dörr i S:ta Maria kyrka.

Foto: Sören boström

FINSPÅNG2016-01-24 16:30

– Då var det exakt 200 år sedan Pehr Hörberg avled i sitt hem i Hällestad-Falla, bara sex dagar innan han skulle fylla 70 år, berättade Ulf Folkesson som forskat i många år om Hörberg, kyrkan och Risinge församling.

Och han avslöjade fler planer på att uppmärksamma 200-årsminnet av Pehr Hörberg:

– En sak som redan är klar är ett hängsmycke, som föreställer Pehr Hörberg och är tillverkat av guldsmeden Mikael Karlsson i Finspång, efter en förlaga som jag fått i present.

– Dessutom skriver jag själv på ett kyrkospel om Pehr Hörbergs liv och som jag hoppas kunna sätta upp i sommar här i Risinge prästgård, om jag hinner klart med manuset.

Något som kyrkoherde Karl Magnus Hansson, som också var med vid kransnedläggningen, kommenterade så här:

– Kyrkorådet tycker att det är ett mycket bra initiativ, med ett kyrkospel i sommar om Pehr Hörberg, exakt 200 år efter hans död. Så vi får hoppas att Ulf hinner få klart sitt manus.

Ulf Folkesson lovade jobba på och tillade att han hoppas att gamle apotekaren i Finspång, Leif V Eriksson, i så fall kan spela Pehr Hörberg, något han även gjort tidigare under årens lopp och Leif hade ju även huvudrollen i Risingemästaren förra året.

Och att Pehr Hörberg är värd mycket uppmärksamhet var alla överens om:

– Han producerade bland annat 87 altartavlor, bland annat de i Risinge kyrka, Regna kyrka och Slottskapellet och var absolut en av de främsta altartavelmålarna under slutet på 1700-talet och i början av 1800-talet. Men han hann också måla en stor mängd vanliga tavlor.

Söndagens krans lades alltså ned vid Pehr Hörbergs minnessten, som dock troligen inte är hans gravplats:

– Det vi är ganska säkra på är att Pehr Hörberg ligger begravd någonstans här på S:ta Maria kyrkogård, säger Fredrik Blomberg, ordförande i Risinge Hembygdsförening. Dock troligen inte under minnesstenen, men i alla fall någonstans innanför kyrkomuren här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om