Hopptornet som hotas av rivning
FINSPÅNGBönnerns vatten må vara badvänligt, men själva badplatsen är det inte. Under hopptornet lurar både betong och armeringsjärn och på botten ligger ikastade flaskor.
Det är inte bara det som syns som kan vara farligt. Efter att dykaren Göran Pihl inspekterat hopptornets undersida vill han att det ska rivas. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Rent juridiskt gör vi inget fel, det är när man ser till den moraliska aspekten som man blir rädd. Om man tänker så tycker inte jag att vi kan ha kvar hopptornet, säger han.
<b>Grodperspektiv</b>
Göran Pihl är dykaren som utfört badplatsinspektionen och han är lika bekymrad han.
- Jag tycker nog att man ska riva tornet, även om tornet i sig står stadigt så sticker det ut armeringsjärn både ovan och under vattenytan. Hade jag småbarn skulle jag absolut inte låta de leka kring tornet.
Men det är inte bara tornet han oroar sig för. På den delen av badplatsen som är tänkt som barnavdelningen täcks ett stort område av små näckrosor.
- Det är fullt med näckrosstjälkar under vattnet, har barnen simdynor eller flytvästar på sig är det jättelätt att de fastnar och gör sig illa. Stjälkarna är som vassa snören, säger Göran Pihl.
Hopptornet kan man ta bort och på så sätt hindra folk från att ramla ner och slå sig, men att hela tiden se till att det inte ligger något glas i vattnet är omöjligt.
<b>Tröstlöst</b>
- Vi vet ju inte om någon har slängt i en flaska dagen efter vi varit där och rensat, säger Lars Louthander.
Bönnern som är ett populärt tillhåll för traktens ungdomar erbjuder inte, enligt Lars Louthander, längre den fina badplats den än gång gjort. I slutet av 1970-talet och under delar av 1980-talet fanns här parklek med ledare som höll ordning.
- Nu är det enda vi kan göra att inte rensa botten förrän efter skolavslutningarna som vi vet av tradition firas här. Innan dess är det inte lönt att rensa upp, säger Lars Louthander.
<b>Bättre att renovera</b>
Det är Finspångs Kanotklubb som sköter om badplatsen och de gör allt från att klippa gräset till att plocka sopor. Nu håller de som bäst på med att reparera stegen upp till hopptornet.
- Det är klart att tornet ska vara kvar. Det är det enda i kommunen och det lockar hit folk som även får upp ögonen för kanotklubben, säger Anders Hellström ordförande i Finspångs Kanotklubb. Han tycker att om det nu är någon kompetent människa som har bedömt att hopptornet är farligt så ska man naturligtvis se till att det repareras.
- Självklart ska vi se till att vi har ett säkert hopptorn och om det nu sticker ut armeringsjärn under vattenytan så får vi väl såga av dem. Sedan är det ju faktiskt så att om man klättrar upp i ett torn så kan man ramla ner. Även i simhallen, säger Anders Hellström.
Att det skräpas ner en hel del håller han med om och ett hundratal flaskor plockar man varje säsong. Men han ser inte skräpet bara som negativt.
<b>Populärt område</b>
-Det visar ju att det är ett populärt område och av skräpet att döma är det inte bara ungdomar som håller till här, säger han.
Han tycker vidare att det vore bättre om kommunen hade en fritidsledare på plats som fångade upp ungdomarna och erbjöd de alternativ.
- Vi har genom året lockat med en hel del i vår verksamhet så det finns andra vägar att komma till rätta med både det ena och det andra än att ta bort ett populärt hopptorn, säger Anders Hellström.
Hopptornets vara eller icke vara ska tas upp vid nästa nämndmöte, troligtvis i september, men tornat kan stängas av för lek innan dess enligt Dick Jahrl, kommunansvarig för badplatserna.