Socialdemokraterna i Finspång har bildat en nomineringsgrupp som arbetar aktivt inför kyrkovalet 17 september.
– Färre är med i kyrkan. Därför kan verksamheten förändras och försämras. Det vill vi motverka, betonar Birgit Svärd.
Vid 2013 års val ledde olyckliga omständigheter till att Socialdemokraterna inte deltog.
– Anmälan kom bort i postgången, men nu är vi på banan igen. Vi har fått ihop en grupp med 19 personer, det känns jättebra, säger Ann-Britt Wrenner (S).
Endast 1 500 kommuninvånare röstade förra gången, vilket är en siffra som anses alldeles för låg.
– Förra gången var det tio procent av de röstberättigade som röstade, det gick från närmare 20 procent för åtta år sedan. Vi vill lyfta att det finns väldigt mycket bra verksamheter i kyrkan och det går att påverka den dagliga verksamheten, säger Ann-Britt Wrenner.
Allas lika värde, att stötta de svagaste och mest utsatta i samhället samt ett starkt internationellt engagemang i flykting- och biståndsfrågor är några viktiga punkter.
– Det är betydelsefullt att våra kyrkor och kyrkogårdar vårdas och bevaras, säger Birgit Svärd.
Att göra miljövänliga och etiska val vad gäller inköp och energi, välja närproducerat, aktivt främja en god arbetsmiljö, ha en bra och gratis barnverksamhet, körverksamhet för alla åldrar och en naturlig mötesplats för äldre, som behöver bryta ofrivillig ensamhet, lyfts också fram.
I kyrkovalet väljs de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.
– Förhoppningen är att alla som har rätt att rösta gör det. Det är oerhört viktigt att kyrkorna får finnas kvar. Vi vill ha en öppen folkkyrka där alla är välkomna, påpekar Birgit Svärd.
– Vi vill stötta de allra svagaste i samhället. Vi har biståndsverksamhet och vill även hjälpa till utomlands, tillägger Ann-Britt Wrenner.
I svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september.
För att kunna rösta i kyrkovalet krävs medlemskap i svenska kyrkan och att den röstande fyller minst 16 år, senast på valdagen.
Cirka 5,5 miljoner av svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade.
I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar i landet.