Över 368 000 ukrainska invånare hade fram till på söndagen flytt landet, enligt FN:s uppgifter i söndags. Dessutom betonar FN att antalet människor på flykt fortsätter att stiga.
Finspångsbon Ida Larsson drog igång insamlingen i lördags när hon startade Facebookgruppen "AKUT: insamling till familjer från Ukraina".
– Det är många som vill hjälpa till, jag fick 150 medlemmar på två dagar, säger Ida Larsson.
Hon förklarar att många ukrainska familjer har det svårt och att behovet av varma kläder är stort. Under dagtid fram till och med 3 mars är det möjligt att lämna allt i klädväg i Centrumkyrkans lokaler på Bergslagsvägen i Finspång.
Johanna Kratz var först på plats när insamlingslokalerna öppnade under måndagen.
– Alla som kan och vill borde hjälpa till, man mår bättre av att göra något. Jag har samlat in mycket kläder, även från vänner och grannar och hade fyllt hela mitt gamla barndomsrum, säger Johanna Kratz.
Hon säger att hon är en person som tycker om att hjälpa andra människor.
– Om man kan göra skillnad så gör man det. Det är fruktansvärda bilder som visas från Ukraina, det finns inga ord som räcker till, säger hon.
Även hennes mamma Karin Kratz har samlat in kläder.
– Vi har hämtat flera säckar hos vänner, släkt och bekanta, säger Karin Kratz.
Ida Larsson har gjort liknande saker i mindre skala tidigare.
– Jag jobbade tidigare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge, då samlades ganska mycket in till barnhem i Kosovo. Min mamma jobbade som biståndsarbetare i 40 år och jag följde med till många länder. Jag är en person som vill göra något, säger Ida Larsson.
Hon har bott i Finspång i fem år och arbetar som sjuksköterska vid Vårdcentrum i Finspång. Via den nystartade Facebookgruppen går det även att skänka ekonomiska bidrag.
Till vilken plats ska transporten av kläder gå?
– Det är inte bestämt, vi håller hela tiden koll på säkerhetsläget, situationen ändras hela tiden. Jag håller på och etablerar kontakter för var överlämningen kan ske, det kan eventuellt bli i Polen, säger Ida Larsson.
Förhoppningen är att få in så mycket som möjligt i form av exempelvis varma kläder, handskar, skor, sovsäckar, blöjor och filtar.
– Målet är att få in så mycket som möjligt, jag tror de behöver allt. De har stort behov av värmande kläder, konstaterar Johanna Kratz.