Hon lever med reumatism
FINSPÅNGI år är det Elsbeth Sandells år. Hennes och Sveriges övriga reumatikers, sammanlagt drygt en miljon människor.Sedan tre år är Elsbeth medlem i Finspångs reumatikerförening, i år blev hon ordförande.- Föreningen är ett bra stöd, säger Elsbeth. Solgärd Swanö vice ordförande instämmer.
Elsbeth Sandell blev ordförande i Reumatikerföreningen, Finspång i år. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Det var under 80-talet som Elsbeth började bli dålig. Hon har både artros och fibromyalgi.
- Det var kämpigt att få en diagnos, säger hon, men jag har varit envis.
<b>Fem operationer</b>
Reumatiska sjudomar kan vara både inflammatoriska och icke-inflammatoriska. De senare märks inte på blodprov, vilket kan göra dem svåra att diagnostisera. I de fallen får man gå efter symptom och ibland röntgen.
1987 började värken i höger axel och sedan har det ökat på undan för undan: axlar, nacke, bröstryggen, ländryggen, höfter.
- Det är värst på nätterna, sömnen påverkas av värken i kroppen.
Elsbeth har opererat sina händer fem gånger. När svullnaden var som värst kunde hon inte böja på fingrarna.
<b>Mulet väder</b>
Solgärd har mjukdelsreumatism. Sjukdomen bröt ut 1993.
- Ibland går den över efter tio år, men så blev det inte för mig. Sjukdomen kommer i skov.
Tvärtemot vad man kan tro, så är inte sol och värme bra för alla reumatiska sjukdomar - tvärtom. Solgärd blir sämre av sol. Mulet väder, men inte för kallt är det behagligaste för både Elsbeth och Solgärd.
Elsbeth, som har arbetat inom vården, har sjukbidrag sedan två år tillbaka. Hon är 56 år, och skulle alltså ha flera år kvar i arbetslivet, om hon inte blivit sjuk.
- Jag vill egentligen jobba, men jag kan inte. Alla reumatiker måste inte sluta arbeta, det är individuellt.
<b>Hjälpmedel</b>
Morgnarna är jobbiga för Elsbeth. Hon måste ta medicin för att kunna gå och röra sig, och det tar långt tid att komma igång, på grund av stelheten.
- Hushållsarbetet sköter jag, men det tar längre tid numera.
Speciellt utformade potatisskalare, osthyvel, bestick och pennor med flera redskap underlättar vardagen. Mjuka, extra tjocka skaft är till exempel lättare att hålla. Brödkniven med handtaget i vinkel mot kräver inte lika mycket kraft som raka knivar Och det fiffiga handtaget som sätts på plastpåsen gör det lättare att bära.
<b>Viktig förening</b>
Både Elsbeth och Solgärd betonar hur viktig Reumatikerföreningen är för dem.
- Dels är det viktigt rent socialt. Vi har roligt, och det är skönt att träffa likasinnade. Vi kan skratta åt vårt elände tillsammans.
Det är viktigt att inte bli gnällig, säger de båda.
- Vi vill inte se eländiga ut.
Baksidan kan vara att sjukdomen inte alltid syns utanpå - vilket kan leda till okänsliga och oförstående kommentarer, som sårar. Det är då det är skönt att ha varandra.
- Man tar inte saker och ting för givna på samma sätt längre, säger Elsbeth.
- Man är tacksam för de dagar som är bra, säger Solgärd.
<B>FAKTA:</B> Artros är en sjukdom i ledbrosken. Den kan uppkomma i nästan vilken led som helst. Det finns inga läkemedel som påverkar sjukdomens förlopp. Sjukgymnastik för att stärka musklerna, och smärtlindring är exempel på behandling.
Fibromyalgi är ett kroniskt tillstånd med bland annat smärtor i muskler, trötthet, domningar och magbesvär. Det finns ingen medicin som botar. Smärtstillande medel, akupunktur, värme- eller köldbehandling, massage är exempel på sätt att lindra symptomen.
Källa: Reumatikerförbundet
Fibromyalgi är ett kroniskt tillstånd med bland annat smärtor i muskler, trötthet, domningar och magbesvär. Det finns ingen medicin som botar. Smärtstillande medel, akupunktur, värme- eller köldbehandling, massage är exempel på sätt att lindra symptomen.
Källa: Reumatikerförbundet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!