Hög metallhalt i Skutbosjön
Det finns höga metallhalter i Skutbosjön, men det verkar inte vara någon fara för spridning till dricksvattentäkten Glan. Länsstyrelsen vill dock göra ytterligare utredningar för att ta reda på mer och se vilka eventuella åtgärder som ska göras.Inga akuta åtgärder
Det finns höga metallhalter i Skutbosjön, men inget tyder på att det spridits till drickvattentäkten Glan. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Det är ett mycket gammalt industriområde där med stor industri och då kan man misstänka att det finns höga föroreningsnivåer där, så det är därför vi har gjort det här, säger Ann-Christine Wiklander, en av de tre personer på länsstyrelsen som har jobbat med förstudien.
Naturvårdsverket har avsatt 750 000 kronor för studien, som är en sammanställning av tidigare undersökningar som gjorts kompletterad med nya undersökningar. I förstudien har Metallens industriområde ingått.
- Där var det inte så höga halter som vi hade trott och det är inget akut allvarligt. Vi har klassat ner området till riskklass 2, berättar Ann-Christine Wiklander.Det betyder att man inte kommer att fortsätta utreda industriområdet och att det inte är aktuellt med några akuta saneringsåtgärder där. "Vid nybyggnation, grävarbeten, rivning av byggnader eller liknande inom området bör försiktighet iakttas och platsspecifik bedömning göras eftersom exponeringsfaktorn ändras", skrivs dock i förstudien. Det är Naturvårdsverkstes klassificering man jobbar efter och länsstyrelsen kommer enbart att jobba vidare med de områden i länet som finns i riskklass 1, den högsta riskklassen. Dit hör Skutbosjön. Under undersökningarna har mycket höga halter av exempelvis koppar, krom och zink hittats i Skutbosjöns sediment. Föroreningarna ökar en bit ner i sedimenten. "Detta skulle kunna förklaras av att en stor del av föroreningarna i Skutbosjön tillkom för flera decennier sedan och att det sker en sedimentation och överlagring av de förorenade sedimenten. Detta antagande stöds också av att dagens metallhalter i vattnet från Finspångsån är klart lägre än de halter man uppmätte i mitten på 70-talet", skrivs i förstudien. Det finns dock annat som istället tyder på att överlagring av de tidigare förorenade sedimenten inte sker. Man har inte kunnat visa någon tillförsel av metaller till Skutbosjön i dag som förklarar att ytsedimenten ännu innehåller mycket höga halter av koppar och krom.
Undersökas mer
- Vi bör jobba vidare med Skutbosjön. De undersökningar som gjorts tyder inte på att det spridits till drickvattentäkten Glan. Om det på sikt kan spridas dit vet vi inte. Det verkar inte vara akut, men det måste undersökas mer, säger Ann-Christine Wiklander.
Dovern är också förorenad, men halterna koppar och krom är lägre än i Skutbosjön. I Dovern är det inte heller så att föroreningshalterna ökar en bit ner i sedimenten som i Skutbosjön.
Vem som ska finansiera ytterligare utredningar är ännu oklart. Kostnaden för en planerad huvudstudie har beräknats till nästan en miljon kronor. Kanske kan det bli så att företagen i industriområdet kan ställas till ansvar för föroreningarna och därmed få bidra ekonomiskt. Det pågår en utredning om ansvaret nu.
- Vi har beställt utredningen av en advokatfirma. Nu avvaktar vi den, säger Ann-Christine Wiklander.