Det var i januari som händelsen inträffade på ett gruppboende i Finspång. Personal hittade personen liggande på magen på golvet i sin lägenhet, med ett fristående element över sig. Personen hade skador efter tryck och element och var inte vid medvetande. Ambulans larmades till platsen och den skadade vårdades först på intensivvårdsavdelningen för att sedan förflyttas till brännskadeenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Där väntade operation av brännskadan.
– Det är naturligtvis olyckligt att det här har skett och påföljderna är otroligt allvarliga för den enskilda, säger Annica Ottosson, socialchef i Finspångs kommun, till nyhetsbyrån Siren.
En lex Sarahanmälan om allvarligt missförhållande har gjorts till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).
Enligt rapporten har åtgärder vidtagits eller planerats i verksamheten för att förhindra att liknande missförhållanden inträffar igen.
I början av februari har en verksamhetsflytt genomförts till en nyupprättad gruppbostad. Denna flytt har varit planerad sedan tidigare.
De gamla lokalerna anses ha varit undermåliga med bland annat kyla på vintern inomhus, vilket innebar att fristående element användes vid behov.
Enligt bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska anställda genast rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.
Den som bedriver verksamheten ska utreda, avhjälpa eller undanröja det rapporterade missförhållandet utan dröjsmål.
Om det klassas som allvarligt ska en anmälan göras till Inspektionen för vård och omsorg.