Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hitta greven i din släkt

Nyfiken på din släkts historia?  I lördags fanns möjlighet att få starthjälp med släktforskningen!

Foto: Carolin Nilsson

FINSPÅNG2009-03-23 03:00
Det var Östgöta Genealogiska Förening (ÖGF) som tillsammans med DIS-Filbyter arrangerade en släktforskningsträff på biblioteket i Finspång. Samma sak genomfördes samtidigt runt om i länet som till exempel Norrköping, Linköping och Mjölby.- Tanken är att befrämja släktforskningen, sade Håkan Asmundsson från ÖGF.Träffen var ett sätt för nyfikna att komma igång med forskningen från svunna tider. - Personligheter i släkten, vad de gjorde och mådde lockar, förklarade Håkan. Det finns många arkiv, databaser och cd-skivor visar det sig och därför rekommenderar ÖGF alla som vill börja att gå en studiecirkel först.- Då får man veta vilka inkörsportar som finns för arkiv och så, förklarade Håkan.1 400 medlemmar
Föreningen samlar ungefär 1 400 medlemmar som är intresserade av östgötasläkter, DIS 25 000 då det är en mer internationell förening. - Att komma "så långt bakåt i tiden som möjligt" är inte de viktigaste, menar Håkan.- Innan 1600-talet är det präster, militärer och til viss del adel som finns registrerade. Så längre än så är det svårt för "vanliga" människor att komma, sade han.Husförhörslängder
På 1600-talet infördes husförhörslängder, då staten ville ha koll på vilka som bodde var och hur stor folkmängd Sverige hade. Så därifrån kan de flesta hitta sina rötter.- Prästen åkte ut och förde folkbokföring kan man säga. De ville ha koll på folket. Och det var inte helt enkelt att flytta från en socken till en annan, då var man tvungen att ha tillstånd av prästen, förklarade han.Till träffen i Finspång kom ett 15-tal nyfikna personer för att ta reda på mer om sin historia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om