Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historien om Borggård

BORGGÅRD
Den sträcker sig över fyra århundranden och den handlar om brukets historia och utveckling, men också om människor och samhället. Borggårds Bruk är namnet på Sune Björklöfs bok som tryckts i 1500 exemplar.

Sten Eklöf, VD och ägare till Borggårds Bruk, och Sune Björklöf, författare till boken Borggårds Bruk är båda stolta över att boken nu är klar.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Sten Eklöf, VD och ägare till Borggårds Bruk, och Sune Björklöf, författare till boken Borggårds Bruk är båda stolta över att boken nu är klar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-12-14 00:00
Sune Björklöf är uppvuxen i Borggård, men bor numera i Leksand. Han är författaren bakom boken Borggårds Bruk, med underskriften säteri-järnbruk-verkstadsindustri. Att Sune ville göra boken handlar delvis om hans anknytning till Borggård och bruket.
- Jag har vuxit upp här, jag och Sten Eklöf har vuxit upp som fosterbröder och jag har jobbat på bruket så det är en sorts tacksamhetsskuld, säger Sune Björklöf.
Han menar också att det varit behändigt att få fakta om bruket och att det varit gripbart geografiskt.
- Och när jag såg arkivet här förstod jag att jag skulle kunna göra en bok, säger Sune Björklöf.

<b>Grundlig forskning</b>
Boken, som har tagit tre år att göra, har sin bakgrund i att Borggårds Bruk förra året firade 450-årsjubileum.
- Traditionen vid jubileum är att ge ut en jubileumsskrift och för tre år sedan pratades jag och Sune vid om det här. Vi är väldigt stolta och glada i dag, säger Sten Eklöf, VD och ägare till Borggårds Bruk sedan 1990.
Det är Borggårds Bruk som står som utgivare till boken.
En grundlig forskning av Sune Björklöf i brukets eget arkiv, men också på arkiv runt om i landet ligger bakom boken. Personliga kontakter med människor på bruket och på orten har också varit till stor hjälp.

<b>Stark facklig verksamhet</b>
Det har resulterat i en bok med drygt 400 sidor. Brukets 450- åriga historia och utveckling beskrivs liksom brukets tidigare ägare och verkställande direktörer och de anställda. Här visas också samhället Borggårds historia upp, det berättas om hur man levde på orten, vad man åt och vad man roade sig med till exempel. Ett kapitel ägns helt åt fackföreningsrörelsen.
- Den fackliga verksamheten har varit stark här, säger Sune Björklöf
Boken är rikligt illustrerad med fotografier på människor, produkter från bruket och byggnader. Kartor och diagram innehåller den också.

<b>Ger svar</b>
Två personer har bland nnat varit granskare av Sne Björklöfs manuskript, Aron Oskarsson (före detta gymnasieadjunkt och nu ledamot i styrelsen för Föreningsarkivet i Finspång) och svetsaren Elving Johansson som arbetar på bruket.
- Jag jobbar kvar ch jag började den andra augusti 1954klockan sex på morgonen, berättar Elving som är mycket nöjd med boken där han arbetsplats har en central punkt.
- Den är väldigt intressant och den ger mig svar på mycket. Det är en viktig bok och den kommer att vara viktig om hundra år då inte vi finns kvar längre, säger han.
- Det är en mycket vacker bok, anser Aron Oskarsson.
I går fick de anställda och pensionärer vid Borggårds Bruk varsitt exemplar av boken och i dag släpps den till allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om