Het debatt om euron
FINSPÅNGKrona eller euro? det var det som riksdagsledamöterna Lena Ek (c) och Karin Granbom (fp) debatterade i måndags kväll i Missionskyrkan.
- Att säga ja är att fullfölja den ekonomiska väg vi slagit in på och som vi arbetat för de senaste tio åren. Det skapar tillväxt och på lång sikt välstånd.
Riktigt så enkelt är det kanske inte att ta ställning för eller emot euron och det samarbete som ett medlemskap i en monetär union för med sig och för att på ett någorlunda tydligt sätt kunna få en överskådlighet av vad ett medlemskap innebär hade Karin Granbom delat in sina funderingar i tre områden.
<b>Fördelar</b>
- Jag har försökt att se till det ekonomiska, politiska och vilken trygghet ett medlemskap innebär.
Ekonomiskt menar hon att det blir lättare att jämföra priser, vilket gynnar konkurrensen och i och med det också konsumenterna. När det gäller den politiska dimensionen så menar hon att EMU är själva kärnan i Europasamarbetet.
- Jag vill att mina barn och barnbarn ska växa upp i ett Europa som är så starkt integrerat inom så många områden som möjligt att vi slipper krig. Att säga ja till euron är ytterligare ett sätt att stärka tryggheten, säger Karin Granbom.
<b>Verktygslåda</b>
Centerns Lena Ek tyckte inte att något av Karin Granboms argument övertygade om ett ja till euron. Hon såg i stället faror med att lämna över det ekonomiska ansvaret och möjligheterna att påverka Sveriges ekonomiska utveckling.
- Det finns tre verktyg som vi kan använda för att styra vår ekonomi; statsbudgeten, valutan och räntan. Om vi säger ja till euron så lämnar vi ifrån oss möjligheten att påverka vår valuta och våra räntenivåer. Det måste var bättre att ha hela verktygskådan kvar.
Att samma valuta skulle förenkla handeln mellan länder såg hon heller ingen relevans i eftersom 80 procent av världshandeln sker i dollar.
<b>På efterkälken</b>
Och det fanns fler farhågor enligt Lena Ek i att säga ja till euron.
Om kronan står lågt vid inträdet i EMU så kommer vi att ligga efter under många år, en kostnad som skulle kunna motsvara de växlingsvärdesförsäkringar som företag som handlar med olika valutor gör. Att arbetslösheten skulle gå ner var ett annat argument som avfärdades.
- Av dagens medlemsländer i EU är det de som står utanför EMU som går bäst och den svenska kronan är faktiskt världens åttonde största valuta. Jag tror att vi kommer att klara oss minst lika bra om vi står utanför EMU, säger Lena EK.
<b>Vara med och påverka</b>
- Det är så lätt att säga nej till euron utan att behöva förklara varför, medan vi som säger ja alltid måste hävda våra argument. Jag skulle vilja veta vad ett nej egentligen innebär, säger Karin Granbom.
Med i panelen satt också Andreas Ramlöv (fp) och Denny Lawrot (c).
- Ni måste väl ändå hålla med om att det är bättre att vara med och påverka än att stå utanför. Vi är inte så stora i kommunfullmäktige men vi finns ändå med och påverkar och säger vår mening, sa Andreas Ramlöv och riktade frågan till Lena Ek och Denny Lawrot.
En fråga som Lena Ek hade ett kort och koncist svar på.
- I fullmäktige får du vara med och rösta varje gång, säger vi ja till euro får vi turas om att rösta med andra mindre medlemsländer.
Ett 15-tal personer hade tagit sig till Missionskyrkan för att lyssna till debatten som anordnades av Studieförbundet Vuxenskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!