Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hembygdsrörelsens kamp

Hembygdsrörelsen är en av Sveriges största folkrörelser. Många lägger ner ett stort jobb i det tysta utan ekonomiska förutsättningar.

Denny Lawrot, ordförande i Östergötlands hembygdsförbund, tycker att det satsas alldeles för lite på deras verksamheter.

Denny Lawrot, ordförande i Östergötlands hembygdsförbund, tycker att det satsas alldeles för lite på deras verksamheter.

Foto: Erika Wiman

FINSPÅNG2014-05-23 05:17

I en attitydundersökning som Sveriges Hembygdsförbund nyligen genomfört visar politiker och aktörer i omvärlden ett starkt stöd för att rörelsen engagerar sig i viktiga samhällsfrågor som miljö, integration och utveckling av det lokala näringslivet.

– Ändå är Östergötland riktigt dåliga när det gäller anslag till kulturen. Det behövs bättre stöd och hjälp för att bevara kulturarvet, säger Denny Lawrot, ordförande i Östergötlands hembygdsförbund.

Han påpekar att hembygdsrörelsen är en av Sveriges största folkrörelser med över 2 000 föreningar och att många av länets 97 hembygdsföreningar redan är engagerade i utvecklingen av lokalsamhället. Bland annat genom att anordna en mängd aktiviteter som drar besökare till orten.

Förra året anordnades 605 evenemang i Östergötland som totalt samlade över 107 000 besökare.

– Varje förening lägger ner ett par tusen timmar på ideellt arbete varje år. Det görs ett enormt jobb som inte syns som förtjänar ett bättre stöd.

– Vissa län har fem gånger mer i ekonomiskt stöd än vad vi har, betonar Denny Lawrot.

I Finspångs kommun finns förutom Risinge hembygdsförening även verksamheter i Regna, Hällestad, Skedevi och Rejmyre.

Trots att undersökningen visar att hembygdsrörelsen ses som en resurs i flera viktiga samhällsfrågor anser Denny att deras insatser är underskattade.

– Man ser det inte som en självklar sak.

– Till exempel skulle skolorna kunna utnyttja hembygdsföreningarna för att visa den lokala historian.

Läs mer i fredagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om