Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hembygdsfest i Regna

REGNA
På söndagen var det hembygdsfest med spelmansstämma i Regna. En fest som gick i musiken och hantverkets tecken.

Syskonen Ingalill Johnsson och Kjell Gunnarsson visade stolta upp pappa Gunnars breda hantverkskunnande.
FOTO: GUNNAR JOHANSON

Syskonen Ingalill Johnsson och Kjell Gunnarsson visade stolta upp pappa Gunnars breda hantverkskunnande. FOTO: GUNNAR JOHANSON

Foto:

Finspång2003-06-17 00:00
Det började med gudstjänst i kyrkan klockan 11 som bjöd på ovanligt mycket musik. Under gudstjänsten spelade musikgruppen Folklekarne, Bygdekören med Sara Andersson som solist sjöng. Sedan gick man i procession till hembygdsgården.
Där fanns det möjlighet att ta sig en fika, beskåda tjärbränning och lyssna på musik.

<b>Hantverksvirtuos</b>
I museet fanns för första gången möjlighet att se Gunnar Anderssons, bildhuggare från Igelfors, alster.
- Jag kände att jag ville visa en bredd av pappas alster. Men det är också av respekt och som en hyllning till hantverkskreativiteten på orten, säger dottern Ingalill Johnsson, som har samlat ihop syskonens privata alster för att visa under hembygdsdagen.
Samlingen visar verkligen på ett brett hantverkskunnande.

<b>Specialbeställda ur</b>
Här visas bland annat böcker som Gunnar har bundit, bilder som han huggit, silversmycken som han smitt där han även har infattat stenar som han slipat, fantastiska klockur som han snidat i trä. På ritningar över de olika modellerna, till köpmän, poliser eller bönder, går det att läsa att de kostade runt 200 kronor att beställa i mitten på 1950-talet.
Intresset för Gunnars hantverk är stort och många passar på att ta sig en titt i museet. Gunnar Andersson levde mellan åren 1911 - 1993. Efter att han gått i pension började han tillverka leksaker i trä till barnbarnen efter idéer från ungdomsåren.
Trots att regnet hängde i luften hade ganska många tagit sig till Hembygdsgården. Det fikades och köptes lotter för fullt och som avslutning kunde man höra "Knäckt på dam". En musikduo som sjöng och spelade jazz, visa och folkmusik.
Tillställningen var ett samarrangemang mellan Regna Hembygdsförening och Regna församling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om