Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Heliga Birgitta stod i centrum

FINSPÅNG
Historikern Dick Harrisson gästade ett nästan fullsatt Mariagården i torsdags kväll. En förtjust publik som fick höra Harrison kåsera kring den heliga Birgitta.

Finspång2003-04-09 00:00
I en mundering som var långt ifrån modern berättade Harrison om satkäringen Birgitta. För det var som sån hon uppfattades av många på 1300-talet. Varför skulle hon, ett vanligt fruntimmer tala om för kungligheterna hur världen skulle skötas. Vad som var rätt och vad som var fel.

<b>Helig efter sin död</b>
I år firas den heliga Birgittas födelse för som man tror för 700 år sedan. För vet det gör man inte. Födelsedatum var nämligen inte alls så viktigt som dödsdatum på den tiden och allt man egentligen vet är att en av Birgittas döttrar sa att hon dog när hon var ungefär 70 år - 1373.
Och det var först efter sin död som hon blev den heliga Birgitta. Innan dess var hon Birgitta Birgersdotter, en åttabarnsmor inte olika andra kvinnor i hennes kretsar. Förutom då att hon redan som liten fick uppenbarelser.
Att man idag vet så mycket om Birgitta beror på att hon var en hafsig författare som dock inte ville göra några ändringar, utan skrev ner rubbet.

<b>Gifte sig som 13-åring</b>
Som 13-åring gifte hon sig, men det var inte förrän efter maken, Ulf Gudmunssons död som hon inledde sin heliga karriär. Vid den här tiden bodde Birgitta i Alvastra, strax utanför klostret. Och det var kanske här som tanken på att bilda en egen order tog sin början.
Birgitta for till Rom i hopp om att påven skulle flytta till sitt sanna hem och hon få tillåtelse att bygga ett kloster i Vadstena.
I Rom blev hon kvar till sin död och allt sedan dess har det berättats om den heliga Birgitta.
Att höra Dick Harrison kåsera kring denna omskrivna kvinna var fascinerande, för fram trädde en något annorlunda bild av henne. En bild av en kvinna som var både envis, vedervärdig, bestämd, hjälpsam mot vanligt folk men med en hatisk inställning till framförallt fåfänga svenska kungar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om