Haxhi, 18, vill hjälpa ungdomar ut i arbetslivet

Haxhi Mustafa ville tidigt skaffa ett extrajobb för att kunna tjäna egna pengar, men att få sin första anställning visade sig vara svårt eftersom han saknade erfarenhet. Nu driver han ett UF-företag för att hjälpa andra ungdomar att få en fot ut i arbetslivet.

För att marknadsföra eventen har han dels använt sig av sociala medier, men också satt upp affischer och tagit kontakt med skolor för att komma dit och berätta om sin verksamhet.

För att marknadsföra eventen har han dels använt sig av sociala medier, men också satt upp affischer och tagit kontakt med skolor för att komma dit och berätta om sin verksamhet.

Foto: Kajsa Juslin

Finspång2024-11-23 12:00

18-åringen läser tredje året på Tekniska programmet på Curt Nicolingymnasiet. UF-företaget inom eventverksamhet har han drivit sedan knappt två månader tillbaka och på den här tiden har han redan hunnit arrangera ett företagsevent, ett halloweendisko och en gymnasiefest. 

Han är just nu mitt uppe i genomförandet av en futsalturnering som ska ha final i slutet av året.

– Jag har alltid varit driven och vill köra 100 procent, säger Haxhi Mustafa. 

Hans föräldrar skiljde sig när han var liten och han har växt upp i Finspång tillsammans med sin mamma. Han kände tidigt att han vill ge tillbaka något till henne.

– Mamma har gått igenom mycket och som ensamstående är det inte enkelt. Jag känner att jag inte bara vill kämpa för mig själv, utan för min mamma också. Det var därifrån jag fick drivet att jag måste ha ett jobb, berättar han. 

undefined
Han har fått en hel del hjälp av både sin chef på Joans och några andra vänner som han kunnat vända sig till med frågor. Det är också på Joans som han har kunnat hålla sina första event.

Men att få sitt första extrajobb var svårt. 

– Jag försökte länge men fick inte någon möjlighet och jag tror att det var eftersom jag inte hade någon erfarenhet. Till slut hittade jag på att jag hade erfarenhet och fick ett extrajobb på Pappa grappa, säger han och skrattar.

Märkte de något?

– De märkte nog lite, men inte så mycket att det vart tydligt. Mycket kunde jag redan från de här sysslorna man gjorde hemma när man var liten, som att städa, och så visste jag hur man pratade. Med tiden lärde jag mig jobbet.

På grund av pendlingen valde han att sluta och idag jobbar han extra fyra dagar i veckan på Joans i Finspång. Samtidigt läser han heltid på gymnasiet, lägger omkring 24 timmar i veckan på sitt UF-företag och tränar fotboll några dagar i veckan. 

– Man vill se en utveckling och då måste man lägga hundra procent. Men det är viktigt att hitta en balans och jag tror att jag har hittat den. Sen tycker jag att det är jättekul annars hade jag inte hållit på med det här, säger Haxhi.

undefined
I slutet av oktober arrangerade han en halloweenfest för barn.

Just nu är han mitt uppe i planerandet och genomförandet av en futsalturnering mellan Finspång, Norrköping och Linköping som han gör i samarbete med fritidsgårdarna runt om i Östergötland. Av omkring 30 lag är det tre lag från varje stad som kvalar vidare, och finalen arrangeras den 27 december i Åby arena. 

Han vill att det ska bli något extra. Han vill ha underhållning, att fritidsgårdar ska ha sin hörna där man kan spela Fifa och det ska finnas en kiosk. Ordningsvakter ska också vara på plats. 

undefined
Haxhi Mustafa berättar att han har viss erfarenhet av att arrangera event, både från Pappa grappa och från fritidsgården Hörnan, även om det är första gången han nu drar i trådarna själv.

Eftersom man inte får ha anställda inom ramarna för ett UF-företag har hans möjlighet varit att som privatperson anlita dem tillfälligt som privatpersoner. Han berättar att hittills har han hunnit anlita 20 ungdomar för att kunna genomföra eventen. 

– En sådan här enkel erfarenhet kan hjälpa att komma in i arbetsmarknaden eftersom de som anställer vill ha någon som har lite kött på benen, säger han och fortsätter:

– Det är så viktigt med ett jobb och att känna att man gör något, jag vill ge möjligheten till de som behöver det mest. När jag ser de ungdomar som jag kunnat ge ett extrajobb så känner jag mig stolt, berättar han. 

Han har redan planer inför vårterminen, men i maj måste han sedan bestämma om han ska avveckla sitt UF-företag eller köra vidare som ett riktigt bolag.

– Jag har sagt till mig själv att jag kan testa om jag vill, men om det inte blir så är det helt okej. Då fortsätter jag med det jag gör och utvecklar nya idéer. Man hittar sin egen väg och kör på det, avslutar han. 

FAKTA: UF-företag

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. Man kan driva det helt ensam eller tillsammans med andra. Det räknas som ett övningsföretag och man får inte ingå avtal, äga tillgångar, låna pengar eller anställa. När läsåret är slut är det dags att avveckla företaget eller göra om det till ett vanligt företag om man vill fortsätta.

Källa: ungforetagsamhet.se och Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!