Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hästvägen till eget företag

Hon har kommit tillbaks till Finspång och startat företag. Elin Stigell erbjuder alla möjliga häst- och ryttartjänster. - Det är en häftig känsla att få lära upp en häst från grunden, säger hon.

Foto: Magnus

FINSPÅNG2009-09-05 03:00
Elin Stigell är född och uppvuxen i Finspång och har nyligen återvänt till sina barndomstrakter. Hon har startat ett företag vid Hult i närheten av Risinge kyrka. "Elin Stigell Häst och Ryttartjänster" är namnet. Inridning/unghästutbildning, vidareutbildning av äldre hästar, ridlektioner inom dressyr och hoppning, tömkörning, löshoppning och visning av häst vid hand är exempel på tjänster som hon erbjuder.- Det krävs kunskap för att rida in en häst. De första åren är de absolut viktigaste i en hästs liv, säger Elin Stigell.Den kunskapen har hon bland annat fått genom studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet, hippologprogrammet inriktning stallchef och beridararbete i ett stort utbildnings- och tävlingsstall i Holland.Köper tjänster
Från studier i Flyinge i Skåne och arbete i Nederländerna till utbildning till fastighetsmäklare i Borås och sedan arbete i Göteborg inom detta yrke och sedan i juni har 25-åringen sin arbetsplats vid en gård i Hult.- Det är Anette och Peter Karlsson som äger gården och driver häst- och avelsverksamhet där. De köper mina tjänster, säger Elin Stigell.Tanken från början var att beridararbetet i Holland skulle vara längre, men problem med knäna satte stopp för dessa planer. Hon har gjort tre operationer.Nu får hon ändå spendera dagarna med sin stora passion. Och det blir långa dagar.- Jag börjar vid klockan åtta och håller ofta på till kvällen. Även på helgerna eftersom jag tävlar i dressyr, hoppning och fälttävlan.Läsa av
Förutom inridning är tömkörning och löshoppning andra inriktningar i hennes utbildningar.- Vid tömkörning arbetar man med hästen från mark. Det handlar om att läsa av hästen. Jag fick stipendie på Flyinge för "Årets bästa tömkörningselev", berättar Elin Stigell.Vid löshoppning gäller det att ha bra kontakt med hästen och lära ut hur systemet fungerar.Konditionen är viktigt för att klara av de långa arbetsdagarna. Därför tränar hon mycket på gym och cyklar regelbundet.- Det roligaste är att man aldrig blir fullärd. Varje häst är en ny erfarenhet och en ny utmaning. Det är lätt att ta med sig jobbet hem och fundera på vad som kan utvecklas mer, konstaterar Elin Stigell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om