Fynd av hasselsnok och ödla – flera bostadsprojekt kan påverkas

Flera fynd av fridlysta hasselsnoken och hotade arten sandödla har gjorts i kommunen, främst i området mellan Vistinge och Svärtinge. Nu kan flera nya bostadsprojekt påverkas. "Det kan behöva göras anpassningar", säger naturvårdssamordnaren Matilda Hagstam.

Flera fynd av hasselsnok har gjorts i Finspång.

Flera fynd av hasselsnok har gjorts i Finspång.

Foto: Pontus Johansson

Finspång2024-04-23 12:00

Nyheten i korthet

  • Flera hotade och fridlysta arter, inklusive hasselsnok och sandödla, har hittats i området mellan Vistinge och Svärtinge i Finspångs kommun, vilket kan påverka flera planerade byggprojekt.
  • Bostadsprojekt, inklusive cirka 350 bostäder både som villor och radhus, samt ett sjönära bostadsområde med cirka 200 bostäder, en förskola och äldreboende, kan behöva anpassas.
  • Naturvårdssamordnaren Matilda Hagstam säger att det bästa vore att skapa passager för dessa arter, men att en sådan satsning från Trafikverket är tveksam.

Hasselsnoken är fridlyst och strikt skyddad i Sverige. Sandödlan är en hotad art – rödlistad som sårbar – och strikt skyddad inom EU.

– Det finns hasselsnok och sandödla i Finspångs kommun, det har det gjort länge. Men det har blivit högaktuellt de senaste åren, när det varit ärenden på andra platser, till exempel Söderköping, säger Matilda Hagstam.

I det sistnämnda fallet försenades och fördyrades byggstarten av Förbifart Söderköping efter att det påträffats fynd av hasselsnok.

I Finspångs kommun har det gjorts flertalet fynd av hasselsnok och sandödla de senaste åren.

– Området vi har störst fokus på är vid riksväg 51, mellan Vistinge och Svärtinge, där det registrerats flera fynd av båda arterna. Här samarbetar vi med Norrköpings kommun för att analysera arternas utbredning. Stråket i stort går egentligen ända till kusten, längs Kolmårdssidan av Bråviken, säger Matilda Hagstam.

I området kring Vistinge, utanför Finspång, berörs fem detaljplaner, där det planeras bostäder. Vid Vistinge by, på båda sidor om Rejmyrevägen bredvid riksväg 51, planeras cirka 350 bostäder – både villor och radhus – att byggas.

undefined
Vid Vistinge planeras det att byggas en hel del bostäder i framtiden.

Vid Vistinge strand planeras ett sjönära bostadsområde, med ungefär 200 bostäder, förskola och äldreboende. Dessutom berörs ett par bostadsprojekt vid Kolstadområdet.

– När detaljplanerna lades ut fanns det inte med i planeringen att det eventuellt skulle behövas åtgärder för att skydda dessa djurarter. Nu ska vi, tillsammans med Norrköpings kommun, se över om något behöver göras.

En anmälan om artskyddssamråd i ärendet har gjorts till länsstyrelsen. Den görs för att ta reda på om kraven som finns för att arterna ska överleva på ett bra sätt efterföljs vid byggprojekten.

Flera bostadsområden och bostadsprojekt planeras i Vistingeområdet. Hur skulle dessa kunna påverkas?

– Det skulle till exempel vara att bespara viss mark eller begränsa hur tätt man får bygga vid vissa platser. Det svåraste scenariot är om förbud skulle utlösas, där vill man aldrig hamna. Rent ekologiskt sett är det i stora delar ett rätt bra scenario om det inte byggs, säger Matilda Hagstam.

Hasselsnok och sandödla har påträffats på båda sidor om riksväg 51, mellan Finspång och Svärtinge.

undefined
Sandödla, hane, känns lätt igen för sin gröna färg på sidorna som uppkommer under parningstiden på våren och försommaren.

– Det bästa hade varit om det kunde göras passager, det har hittats en del påkörda hasselsnokar på vägarna. Men det är tveksamt om Trafikverket skulle göra en sådan satsning.

Matilda påpekar att båda dessa arter är sällsynta.

– Det är sårbara arter, populationerna är ofta isolerade. Djuren rör sig inte så långt, så om en population försvinner kan det påverka väldigt mycket.

Hasselsnoken är en liten grå- eller brunaktig snok med släta fjäll, vars totala längd kan bli upp till 80 centimeter, men vanligtvis är den mindre. Arten kännetecknas av sin hjässa med en mörkbrun teckning av varierande form.

Sandödlan är en kraftigt byggd ödla som i Sverige kan nå en längd på cirka 20 centimeter, från nos till svansspets. Den har en gråbrun grundfärg med svartbruna fläckar.

– Det är bra att det uppmärksammas och att det går att göra förebyggande åtgärder, så att anpassningar kan göras i ett tidigt skede. Vi hoppas att analysen, för Finspångs del av stråket, ska vara klar i början av sommaren. Sedan kan vi se om det behövs utföras skyddsåtgärder eller inte, konstaterar Matilda Hagstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!