Något han och kollegorna i den politiska majoriteten inte tycker att det är. "En anpassning till verkligheten", kallar de neddragningarna inom skolan, där 40 varsel just nu är uppe i 28-30 borttagna tjänster.
- Det är en direkt följd av att det är färre elever i skolan. Mellan läsåret 00/01 till 10/11 har det försvunnit 800 elever i skolan, nästan en tredjedel av alla barn, säger Stefan Carlsson (V) och fortsätter:
- Man har helt enkelt inte hängt med och anpassat antalet lärare och pedagoger till antalet elever.
Högre täthet?
En sak politikerna tagit fasta på är att bli bättre på att anpassa verksamheten med tätare mellanrum, för att slippa stora ingrepp som det som nu skett. Med en ny organisation på gång, hoppas de att skolan ska bli mer som en enhet än flera små, där det blir lättare att överblicka verksamheten.
Anders Härnbro:
- Skolan är i ständig förändring och vi måste bli duktigare på att anpassa verksamheten, säger han och radar upp politikernas mål med skolan: anpassning, kompetenshöjning och effektivare organisation.
Han refererar till utredningar gjorda av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Skolverket, och som han anser att Finspångs kommun efterföljer. Det handlar bland annat om att ha ett tydligt ledarskap, både bland rektorer, tjänstemän och politiker, ha rätt kompetens på rätt plats och återkoppling i verksamheten.
I dag har Finspång en lärartäthet på 8,5. I det talet räknas endast lärare med rätt behörighet in. Dock inte fritidspedagoger eller elevassistenter. Hur lärartätheten påverkas av neddragningarna vet vi först i oktober då nästa mätning görs. Stefan Carlsson håller det dock inte för otroligt att det kommer att öka något:
- Vi kommer få fler behöriga lärare nu och då kan vi få högre lärartäthet, säger han.
Förstår oro
Ulrika Jeansson (S) betonar de saker kommunen satsar på inom skolan och räknar upp "läsa, skriva, läsa", fortbildning för matematiklärare, satsning på ämnesstrateger och "lärarlyftet" som startar i höst:
- Där vet vi att ett 20-tal lärare ska studera och då får vi fler lärare med rätt kompetens, säger hon.
Politikerna förstår dock föräldrarnas oro, att det kan låta konstigt att skolan utvecklas när 40 personer varslas, men menar att det på längre sikt kommer ge en positiv effekt.
- Vi har förståelse att man känner oro, så är det när man inte vet riktigt vad som händer. Men det här handlar om att stärka skolan, säger Stefan Carlsson och fortsätter:
- Vi har en hög kompetens inom skolan i dag, men vi vill utveckla skolan och bli ännu bättre!