Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är andelen behöriga lärare lägst i länet

Finspång har lägst andel behöriga lärare i grundskolan i länet. "Vi gör olika satsningar för att förbättra situationen", säger utbildningsrådet Frida Granath (S).

Finspång är den kommun i länet som har lägst andel behöriga lärare i grundskolan. Utbildningsrådet Frida Granath påpekar att det görs olika satsningar för att förbättra situationen.

Finspång är den kommun i länet som har lägst andel behöriga lärare i grundskolan. Utbildningsrådet Frida Granath påpekar att det görs olika satsningar för att förbättra situationen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-05-06 07:24

Enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån har Finspångs kommun lägst andel behöriga grundskolelärare i Östergötland.

I oktober 2020 hade 64 procent av lärarna​​ i grundskolan i kommunen lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. 

Av sammanlagt 159 heltidstjänster i grundskolan i Finspångs kommun var det 102 som hade lärarlegitimation och behörighet i ett ämne eller fler. 

Vad beror det på att Finspång har lägst andel behöriga grundskolelärare i länet?

– Till stor del beror det på lärarbrist. Vi har utmaningar när det gäller att rekrytera lärare, menar Frida Granath.

Hon lyfter fram att det görs diverse satsningar.

– Övningsskola är en ny satsning, där vi ansökt om att ta emot studenter som går lärarutbildningen. Vi har valt ut några skolor, där lärarstudenterna får praktisera. Det är en möjlighet, både att visa upp vår kommun och att studenterna kommer in med ögon utifrån, det kan utveckla verksamheterna.

Frida nämner även tilldelningen av "förstelärartjänster", som görs under treårsperioder.

– Under våren sker en ny rekryteringsprocess och satsning på "förstelärare" i kommunen. Vi ändrar på "försteläraruppdraget, så att lärarna ska kunna jobba mot alla enheter. Uppdraget blir bundet för att få hela Finspångs kommuns skolor att bli bättre, betonar Frida Granath.

Satsningar på "förstelärartjänster görs i alla skolor i kommunen.

Handlar det om att höja löner eller försöka minska/omfördela arbetsbelastningen bland lärarna för att locka fler behöriga lärare till kommunen?

– I jämförelse med andra mindre kommuner och med Norrköping är våra löner jämförliga. När det gäller arbetsbelastningen har till exempel Grosvadsskolan satsar på skolmentorer för att omfördela arbetsuppgifter, med bland annat föräldrakontakter. Det ska bli spännande att få ta del av analysen av det arbetet.

När det handlar om lärarna på gymnasiet i kommunen har 81,5 procent lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Varför ser situationen mycket bättre ut på gymnasiet än i grundskolan?

– Många lärare tycker att det är attraktivt att jobba på gymnasiet, där eleverna är lite äldre, mer självständiga och det blir en annan form av undervisning. På Bergska gymnasiet i Bildningen har 85 procent av lärarna behörighet, det är jättebra siffror, konstaterar Frida Granath.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!