Handeln håller ihop Hävla
HÄVLAAtt hålla ihop är A och O när man bor på landet.-Vi måste samarbeta för bygdens bästa.Det säger Inger Jansson som förestår affären i Hävla. Den skulle inte finnas alls om inte folk som bor i bygden hade samarbetat.
Inger Jansson tycker det är roligt och tacksamt att arbeta i Hävla handel. "Utan butiken vore bygden död", säger hon. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto: Fotograf saknas!
Plus mellan tio och 15 personer som turas om att arbeta ideellt i butiken.
- Efter två år är det fortfarande kunder som säger "vad underbart det är att ni finns kvar", berättar Inger. Om inte butiken fanns, skulle det vara dött häromkring. Affären är en puls för bygden.
<b>Bensin och tips</b>
Hävla handel har mer än dagligvaror. Här kan kunderna också tanka bilen och lämna in tipset. Butiken är ombud för Systemet och Apoteket. Det kan komma mera.
- Vi förhandlar med Posten om att få paketutlämning.
Övergången från privatägd till föreningsägd butik medförde byte av grossist.
- Ica var inte intresserade av oss så vi bytte till Handlar´n och har nyligen gått med i Axfood. Det är en fördel att tillhöra en kedja, man får förmånligare priser.
<b>Priser</b>
Och priserna är naturligtvis viktiga för att ha kvar kunderna. De flesta kan tänka sig att betala något mer för att ha butiken kvar - men det finns en smärtgräns.
- Vi kan inte hålla samma priser som en stor lågprismarknad. Det är omöjligt. Vi når inte alla, stora familjer handlar inte här. Men av cirka 80 hushåll så har vi cirka 50 som kunder.
Inger skulle gärna se ett ökat kundunderlag - men hon är inte orolig.
- Vårt kundunderlag är stadigt och det går bra. Men vi har inga marginaler om något stort skulle hända, en kyl som går sönder eller liknande.
<b>Kör ut</b>
Precis som tidigare kör Hävla handel ut varor till de kunder som på grund av ålder eller sjukdom inte kan ta sig till affären.
- Det brukar de som jobbar ideellt sköta. De plockar ihop och kör ut varorna.
I Hävla handel är man inte hänvisad till paketerat kött och chark. Här finns en manuell charkdisk, där man kan smaka på osten och själv bestämma hur många skinkskivor man vill ha.
Och precis som "vanliga" butiker, har personalen det extra jäktigt så här års.
- Jadå, säger Inger, nog märkte vi att det var julhandel alltid. Kunderna beställde sin julskinka och sin prinskorv och sina revbensspjäll härifrån.
<b>40 år i butiken</b>
Bakom charkdisken står Gerd Eriksson och betjänar med vant handlag kunderna. Hon började i den här butiken 1960. Var borta några år och kom tillbaka igen. Cirkeln är sluten. Den tredje fast anställda är Lena Wall Radojcic.
Sven-Erik Andersson, som handlar smörgåsmat av Gerd, är både kund och medlem i styrelsen Hävla handel ekonomisk förening, som driver butiken.
- Jag handlar allt här, säger han. Det är jätteviktigt att ha en affär här.
Butiken omsätter cirka 3,5?4 miljoner kronor per år, uppger Inger Jansson.
- Om det blir fler som handlar, blir ingen av oss rik för det. Vi som är anställda för samma lön som tidigare. Allt går tillbaka till butiken. Vi i föreningen äger den tillsammans. Att den finns gynnar oss allihop.