Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han agerar för klimatet

Klimatförändringarna och dess konsekvenser. Pär Holmgren, känd för sin meteorologkarriär, föreläste i denna viktiga fråga.

Pär Holmgren, känd för sin meteorologkarriär, föreläste i Finspång om klimatförändringar.Foto: Magnus Johansson

Pär Holmgren, känd för sin meteorologkarriär, föreläste i Finspång om klimatförändringar.Foto: Magnus Johansson

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2009-12-09 03:00
Finspångs kommun vill intensifiera energi- och klimatarbetet. I tisdags hölls ett seminarium om klimatförändringar i kommunhuset. Pär Holmgren, i många år en välkänd tv-profil som meteorolog, har under de senaste åren blivit allt mer engagerad i klimatfrågan.Han föreläste om klimatfrågans grundläggande aspekter.- Jag lämnade tv för ett år sedan. Jag trivdes jättebra, men saknade mötena med människor. Jag fick aldrig några frågor, säger Pär Holmgren.Han nämnde befolkningsökningen som en viktig del i klimatförändringarna. Det bor cirka 6,8 miljarder människor på jorden. Dessa kan delas in i rika, fattiga och medelklass.Har orsakat
- Det är vi, en och en halv miljard rika människor, som orsakat klimatförändringarna. Vi är 20 procent av jordens befolkning, men vi roffar åt oss 80 procent av alla resurser, säger Pär Holmgren.Skogsskövling och minskat fiskebestånd som slår ut ekosystemen berördes också. Men oljeanvändningen klassade han som det största problemet.- Den olja vi använder under ett år har det tagit jorden en miljon år att skapa. Det är en kraftig överkonsumtion. Vi plockar ut för mycket fisk, olja och skog från jorden.Att det släpps ut för mycket koldioxid i atmosfären är ett annat bekymmer.- Sedan faller koldioxiden ner i våra världshav som blir surare. När det handlar om vart vädret är på väg påpekade han att torrare klimat får det ännu torrare och blötare områden får ännu mer nederbörd.- Vi i Sverige påverkas inte så mycket. Det blir något ökad risk för sommartorka och lite mer nederbörd i Västsverige. Skogsbruket gynnas eftersom skogen växer snabbare och mildare vintrar kan spara energi, säger Pär Holmgren.Men han understryker att det enbart är de nordiska länderna som kan se fördelar med det förändrade klimatet. De tätbefolkade länderna i sydligare breddgrader drabbas hårdare och snabbare.- Sverige har en promille av jordens befolkning, men orsakar två promille av de totala utsläppen. De tio varmaste åren som uppmätts sedan slutet av 1800-talet har alla uppmätts sedan 1997.- Vi måste agera, inte minst för våra barn och barnbarns skull, konstaterar Pär Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om