Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Halva året i trång hytt – andra halvan i stor stenvilla

Fyra veckor i en trång hytt på NordsjönFyra veckor i en 300 kvadratmeter stor stenvilla.Kocken Martin Karlsson lever ett liv med enorma kontraster.

Transatlantic spenderar merparten av sin tid ute på Nordsjöns stormiga hav.

Transatlantic spenderar merparten av sin tid ute på Nordsjöns stormiga hav.

Foto: Privat

FINSPÅNG2014-03-17 05:41

Finspångskillen Martin Karlsson är kock på fartyget Transatlantic som i dagsläget trafikerar Nordsjön och åker mellan Göteborg och England.

– Vi jobbar fyraveckorsperioder, sedan är vi lediga lika länge, berättar han.

Ute på det stormiga havet har han tillgång till en liten hytt på 15 kvadratmeter som rymmer säng, hörnsoffa, skrivbord och toalett.

När han är ledig hemma i Finspång bor han i en jättestor villa på Kapellvägen.

– Jag lever ett liv med stora kontraster. Som kock ute på sjön jobbar jag varje dag, men när jag är hemma har jag mycket fritid.

– Jag gillar upplägget. I princip är jag ledig sex månader per år, men jag tycker tiden går fort när man är ledig, säger Martin Karlsson.

Redan som 18-åring började han arbeta på båt efter att ha gått en kockutbildning i Norrköping.

Han har besökt ett stort antal länder under sina resor som exempelvis Israel, Egypten, Holland, England och Belgien.

– Jag är en person som lätt blir rastlös. Jag gillar att vara på väg och är aldrig riktigt tillfreds nånstans.

Som kock på Transatlantic får han stort ansvar och stor frihet.

– Jag bestämmer själv vad jag vill laga för mat. Jag kan bestämma hela menyn. Jag gillar att laga fisk och skaldjur. Det blir även en hel del sallader. Folk är mer medvetna om kosten nuförtiden.

– Men det händer att jag gör currystekta fiskbullar, currysås och stekt potatis halv åtta på morgonen, säger Martin Karlsson.

38-åringen berättar att det totalt arbetar 16 personer på fartyget varav en handfull svenskar och resterande del filippinska besättningsmän.

– Min specialrätt är blåmusslor. Det brukar alla gilla, säger Martin.

Läs mer i måndagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om