Hälsa, kost och kultur
FINSPÅNGVilken är vår naturliga föda och varför? Under det temat föreläste professor Sverre Sjölander i Folkets hus i går. Detta som en del i den Äldredag som då genomfördes.
Malin Engberg, arbetsterapeut, och Malin Kedbrant, chef för sjukgymnasterna på Närsjukvården i Finspång, visar Hildur Andersson och Davida Abrahamsson några av de hjälpmedel som finns för att underlätta i det dagliga livet. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Vi har också lovat att aktivt verka för att detta också genomförs. Ett av målen i programmet handlar om att skapa en god hälsa och livskvalité när man åldras, berättade Gun Axelsson.
<b>Naturliga födan</b>
Professor Sverre Sjölander föreläste under temat Mat från forntid till nutid - Vad är vår naturliga föda?
Han inriktade sig mycket på att tala om att det finns samband mellan dåtid och nutid som gör att vi äter, tycker om och behöver just det vi äter i dag.
- Jag behöver jod. Varför behöver jag det? Jo, det har ingått i vår naturliga föda från början, sade Sverre Sjölander.
Han påpekade också att orsaken till att vi dricker så mycket mineralvatten i Sverige är att det vattnet är som det som fanns i källorna som vi drack av förr i tiden, det är med andra ord också vår naturliga föda.
<b>Inbyggt system</b>
- Det är kallt, det innehåller gas och mineraler och det ska vara klart. Så var vattnet i källorna och det vattnet är nyttigare för det är sterilt, sade Sverre Sjölander.
Han menade vidare att vi vet vad som är giftigt och vad som är äckligt i dag på grund av att det alltid har varit så, vi har ett inbyggt system för hur vi ska upptäcka att viss föda är giftig. Det finns dock undantag.
- Svamp är ett exempel. Svamp fanns inte i hushållen förr och vi kan inte känna om den är giftig, så är det ju med den vita flugsvampen. Och ya gifter kan vi inte lita på eftersom vi inte har något system för att upptäcka dem, menade Sverre Sjölander.
I Folkets hus visades också flera utställningar under dagen och representanter från olika föreningar och organisationer fanns på plats för att berätta om sina olika verksamheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!