Den svåra halkan ställer till bekymmer. Vid en del förskolor väljer vissa avdelningar att ställa in sina utevistelser och stanna kvar inomhus av säkerhetsskäl.
– När vi kom i morse (läs i torsdags) bestämde vi att i dag går vi inte ut, berättar Lise-Lott Öhr, förskollärare på avdelning Pluto vid Hårstorps förskola.
På avdelningen går skolans allra minsta barn och halkan medför att personalen inte vågar ta med sig barnen ut på förskolegården.
– På eftermiddagarna smälter snön som ligger kvar och sedan blir det isgata igen när det fryser till. Vi har jättesvårt att gå ut när situationen är sån, säger Lise-Lott Öhr.
Med många ett- och tvååringar upplever personalen att det vid dessa väderförhållanden är besvärligt att ge sig ut överhuvudtaget.
– Jag skulle vilja att de kom och plogade tidigare. Jag tycker det är sämre nu än tidigare år. Jag har väldigt nära till jobbet, men i början av veckan var det jätteotäckt och ren isgata utanför skolan.
Förutom att plogningen görs omgående är önskemålet att sandas.
– Det borde sandas ännu mer regelbundet. Det sköts inte som vi vill. Det blir helt klart mindre utevistelser på grund av halkan, konstaterar Lise-Lott Öhr.
Vid klätterställningen ”Skeppet” på skolgården bildas det ofta en vattenansamling.
– Nu är det glansis och bildas ofta en kraftig vattenansamling som innebär en drunkningsrisk för de minsta barnen. Vi har felanmält flera gånger, men inget händer, säger förskolläraren Tora Lindgren.
Bengt Lundqvist är markansvarig vid Vallonbygden.
– Vi har ett väldigt besvärligt läge med halkan. Vi har jobbat för fullt sedan i lördags. Vi kör kontinuerligt och grusar, säger han.
Det är svårt att hinna med när problemen hela tiden kommer tillbaka.
– Man kan kalla det vårsyndromet och vi har alla bekymmer. Det sjunker rakt igenom och sedan blir det kallt igen.
Han påpekar att plogning och sandning sker i princip varje dag vid kommunens förskolor.
– Vi har täta kontakter med skolorna och gör det vi kan. Ringer någon så åker vi dit direkt, säger Bengt Lundqvist.
Förhoppningen är att vädret ska bli mer stabilt den närmaste framtiden.
– Det som varit på sistone är det absolut värsta. Det behöver stabilisera sig. Det här läget är jättejobbigt när det gäller att försöka bekämpa halkan, konstaterar Bengt Lundqvist.