Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hälften är nog

Förut gick de ut och rökte tio gånger om dagen.  Nu fem. - Ärligt talat så smakar det inte lika gott längre, säger Hanneli Karlsson, rökare som jobbar på Arbetsmarknadscentrum (AMC).

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2010-11-16 03:00
Där, på det som tidigare hette Återvinningen, jobbar ett hundratal personer och av dem röker uppskattningsvis 90 procent. Första dagen rökförbudet infördes blev det oerhört märkbart.- Det var helt tomt utanför jobbet när jag kom hit. Är alla sjuka? undrade jag, säger Dick Jahrl som är arbetsledare på AMC."Påhitt"
Den första reaktionen på kommunens beslut, som trädde i kraft den förste juli i år, blev ganska kritiskt.- Vad är det för påhitt? undrade de flesta, säger Hanneli Karlsson, som jobbar på tvättavdelningen på AMC.- Men efter den första chocken var det bara att acceptera. Nu är det ingen som säger något om det, fyller kollegan Ann-Gerd Johansson i.Alla verksamheter inom kommunen har själva fått utforma hur rökstoppet ska se ut. På AMC har man valt att avsätta vissa platser utomhus till rökarna, där de inte syns.- Numera ser man ingen när de röker. De får gå till de platser här på området som vi pekat ut. Man kan inte bara gå utanför dörren. I början var det några som glömde, men inte längre, säger Dick Jahrl.- Det gick av bara farten. Man gick ut och tände cigaretten, säger Hanneli Karlsson.Dick Jahrls känsla av att det röks mindre efter rökstoppet bekräftas av både Hanneli och Ann-Gerd.- Förut kanske vi gick ut tio gånger om dagen. Nu går vi nog bara ut fem, säger Ann-Gerd Johansson.- Ärligt talat så smakar det inte lika gott längre. Det kanske är något psykologiskt eftersom det är "förbjudet"...Man undrar "vad gör jag egentligen?", säger Hanneli Karlsson, som rökt sedan hon var 16 år. Har försökt sluta
Nu är hon 62. Ann-Gerd Johansson är 54 och har rökt sedan hon var 13. Man kan undra om kommunens rökstopp fått dem att fundera på att sluta?- Nja. Sluta ska man göra för att man själv vill det, inte för att kommunen förbjuder. Emellanåt har jag kanske funderat på hur det skulle vara att vara utan den där pinnen... Men en på AMC har slutat och en håller på och slutar och visst är jag stolt över dem, säger Hanneli Karlsson och Ann-Gerd Johansson instämmer:- Det är ju väldigt jobbigt att sluta... Jag har försökt en gång och det var inte lätt, säger hon.Både Hanneli Karlsson och Ann-Gerd Johansson har svårt att "mäta" hur mycket arbetstid de sparar in genom att bara gå ut hälften av gångerna,- Det är ju olika varje dag hur många som kommer hit och jobbar, vi jobbar liksom på i samma tempo, säger Hanneli Karlsson.Röks allt mindre
Likaså är det svårt att avgöra om det blivit mer pengar kvar på kontot.- Jag röker ändå så billigt, jag både mal och rullar själv, säger Hanneli Karlsson.- Och så kanske man får låna av varandra, säger Ann-Gerd Johansson.Båda är dock rörande överens om att kommunens rökstopp och de utpekade rökplatserna gjort att de röker allt mindre.- Förut kanske man bara gick med ut utan att egentligen vara speciellt sugen. Det blir liksom för att alla andra går ut, säger Hanneli Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om