Det har varit en resa som började i mitten av 1970-talet. Yrkesbanan i Finspångs kommun inleddes som fritidsassistent 1977. 1984 blev han fritidschef, vilket han varit från och till under större delen av sin tjänstetid.
Den 31 mars går 65-årige Lars Louthander i pension.
– Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb. Jag har aldrig haft tråkigt när jag gått till arbetet. Det bästa har varit alla kontakter med föreningslivet. De har varit väldigt tacksamma när de får hjälp. Finspång har många duktiga personer inom föreningslivet, betonar Lars Louthander.
Han är uppväxt i Stora Skedvi i södra Dalarna, därefter väntade studier i Östersund till idrotts- och fritidskonsulent. Sedan fick Lars en tjänst som föreningskonsulent i Rotebro Idrottssällskap, där han arbetade mellan 1973 och 1976. Han var en duktig hockeyspelare och gjorde flera säsonger med Väsby i landets näst högsta serie.
– De började ringa från AIK och jag fick träna med elitserielaget. Jag fick vara med i en träningsmatch mot Djurgården. ”Honken” och ”Lill-Pröjsarn” spelade i AIK och Anders Hedberg i Djurgården. Det är ett roligt minne, berättar Lars Louthander.
Efter en kort sejour som fritidsassistent i Ragunda kommun i Jämtland gick flyttlasset till Finspång.
– Min fru arbetade som sjuksköterska och det var lättare att få jobb söderut. Första åren var jag fritidsassistent, men sedan mitten av 1980-talet har jag i stort sett arbetat med liknande frågor som fritidschef.
Under en period på 1990-talet till början av 2000-talet var han administrativ chef och sysslade främst med ekonomi och uppföljningar.
– Jag har fått vara med om en hel del under årens lopp. 1985 fick vi den konstfrusna bandybanan, 1987 Aluceum och 1991 ishallen, som numera heter Klimatteknikhallen.
Den största förändringen vad gäller kommunens fritidsmöjligheter anser han är Arena Grosvad.
– Det var en gigantisk satsning på 190 miljoner kronor, men det har blivit en mycket större succé än vad jag trodde. Det var helt rätt att inte rusta upp den gamla simhallen. Nu är det många från ett stort upptagningsområde som åker hit bara för att bada. Det finns stora utvecklingsmöjligheter. Alla prisar Grosvads natursköna läge. Det är en av landets finaste idrottsplatser, säger Lars Louthander.
Han anser att det betyder mycket för trivseln och för att få fler att flytta till kommunen.
– Jag var rädd för att fritidssidan skulle bli åsidosatt efter storsatsningen på Arena Grosvad, men politikerna har förstått vikten av detta område. Jag hoppas att det fortsätter satsas på Finspångs starka föreningsliv som är en verklig grundpelare i kommunens fritidsutbud. När det gäller Grosvad skulle jag vilja se att boendesidan utvecklas i form av stugor och vandrarhem. Då skulle det kunna vara ännu fler läger där.
Ishockeyn fortsatte han med i Faik Hockey, där han tillhörde en av de bättre årgångarna, som kvalade till division 2 i slutet av 1970-talet. Lars har även varit aktiv inom fotboll och orientering.
Han lyfter fram Skidalliansen, Finspångs MS, de årliga fotbolls- och handbollscuperna som exempel på ortens rika idrottsliv.
Lars prisar sitt jobb, men vill släppa fram den yngre generationen.
– Jag vill få tid för mina intressen, som jakt och vara ute i naturen och plocka bär och svamp. Vi har en stuga i Jämtland, men ska bo kvar i Finspång. Det är en bra ort att leva i, konstaterar Lars Louthander.