FINSPÅNG
Det är länsstyrelsen, som beviljat bidraget till åtgärder, som rör den sista etappen av restaureringen av smälthammaren i byggnadsminnet Häfla hammarsmedja. Pengarna omfattar både hantverksarbeten vid smälthammaren och vattenrännan.
– Vi kör igång slutrenoveringen så snart som vårflödet ebbat ut, säger Leif Sundeblad, ordförande i stiftelsen. Och den 22 augusti, på Smedjans dag, räknar vi med att smälthammarens slag kan höras igen inne i smedjan.
Har renoveringen tagit lång tid?
– Vi är inne på femte året och egentligen skulle renoveringen ha varit klar redan i fjol, men det visade sig att när det gällde tidsåtgång och kostnader, så hade man varit alldeles för optimistisk. Men i år ska vi komma i mål med renoveringen och då ska hammaren vara i nyskick, förutom alla järndetaljer, som är original från 1834, då hammaren byggdes.
Är det länge sedan sist, som slagen hördes?
– Ja, sista arbetsdagen var den 6 juni 1924 och sedan dess har smedjan i stort sett stått stilla. Men den var igång ett kort tag 1929 och även 1934, då den blev industriminne. Och jag kan nämna att hammaren anlades anno 1682, så bruket var verksamt i över 240 år.
– Det känns helt fantastiskt att vi nu närmar oss ett återuppvaknande av den här gamla historiska smälthammaren och vår målsättning är att vi även ska kunna tillverka järn i framtiden, när allt är klart.
Kommer smedjan att vara stängd under renoveringen i sommar?
– Nej, inte alls, utan vi kommer som vanligt att ha guidade turer från midsommar och framåt under hela sommaren, parallellt med att renoveringen av smälthammaren pågår.
Totalt beräknas renoveringen av smedjan kosta cirka tre miljoner kronor.
– Av dessa pengar har länsstyrelsen ställt upp med mycket, men vi har även fått bidrag från Hävla bruk, privatpersoner och desutom gjort tusentals timmar ideellt arbete, fastslår Leif Sundeblad.