De röda godsakerna frodas på odlingen på Bergs Gårdsbutik i Klintorp utanför Finspång. Flera personer, gamla som unga, plockar jordgubbar ute på fältet.
– Det är bra temperatur nu. 20 till 22 grader är optimalt. Det kommer bli bra tillväxt om det fortsätter så här, säger Mats Andersson, som äger butiken tillsammans med sin fru.
Han jobbar med att plantera omkring 8 000 nya jordgubbsplantor.
– De ska förhoppningsvis bära frukt i slutet av säsongen. Vi har satt flera olika sorters jordgubbar, så att de växer till sig och så att det finns nya när de som kommer tidigt tar slut, berättar Mats Andersson.
På deras gård har de fyra olika sorters jordgubbar: Faith, Hanoi, Korona och Sonsation. De ska avlösa varandra och håller cirka 14 dagar.
– Det är en kort säsong på bara två månader, säger Mats Andersson.
Guide: Här kan du plocka jordgubbar
Bergs Gårdsbutik, utanför Finspång
Pris (självplockning): 65 kronor per kilo (ungefär 2 liter).
Tid för plockning: Veckan innan midsommar till augusti.
Egen utrustning: Ta med egen spann eller liknande. Det finns annars att låna på plats.
Sorter av jordgubbar: Corona, Faith, Hanoi och Sonsation.
Lundby Jordgubbar, mellan Norrköping och Söderköping
Pris (självplockning): 80 kronor per kilo.
Tid för plockning: Midsommardagen. Förväntas pågå till mitten av juli. Lite beroende på väder.
Egen utrustning: Man tar med egna grejer som behövs för plockning. Kartonger säljs på plats.
Sorter av jordgubbar: Korona, Polka, Salsa, Sonata och Sonsation.
Söderköpingspumpan, utanför Söderköping
Pris (självplockning): 100 kronor per kilo.
Tid för plockning: Startade den 13 juni. Väntas pågå till slutet av juli.
Egen utrustning: Behövs inte. Kartong på tre eller tio liter ingår i priset.
Sorter av jordgubbar: Jenkka, Malwina och Sonsation.
Lida Trädgård, utanför Norrköping (Har inte självplockning)
Pris: 100 kronor per kilo. Försäljning sker på olika platser.
Plockning startade: Den första juni och förväntas pågå till omkring 20 juli.
Sorter av jordgubbar: Faith, Malwina, Rumba och Sonsation.
Åter till jordgubbslandet i Sonstorp, där flera personer plockar de röda läckerheterna för hand.
– Vi har åkt från Vånga. Vi tycker det är bra jordgubbar här. Det är värt att köra hit, trots att det är en bit, säger Gunnar Gustafsson, som plockar tillsammans med Bodil Magnusson.
Förutom frukter som är färdiga att plocka, är ett fält bara till för att odla jordgubbsplantor som ska användas till kommande år.
– Vi använder olika tekniker. Ibland används väv att täcka över plantorna för att skydda. I andra fall använder vi halm. Det beror på hur snabbt jordgubbarna ska växa fram, säger Mats Andersson.