Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grinden öppnas till Gruvstugan

HÄLLESTAD
Storgruvan i Hällestad förbereder sig för fjärde gången för sommar- och turistsäsongen. Även i år presenterar eldsjälen Jan-Eric Karlström nyheter för gruvan, stugan och området.
Säsongen inleds som brukligt med öppet hus i maj.

Gruvstugan öppnar grinden för historiskt intresserade.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Gruvstugan öppnar grinden för historiskt intresserade. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-04-25 00:00
I Storgruvan började malmens brytas på 1600-talet. Gruvstugan är från 1700-talet. Under de senaste åren har området blivit allt mer tillgängligt för intresserade besökare.
En vandringsled i gruvområdet, utställning inne i Gruvstugan och mineralsamling tillhör sevärdheterna. I år har dessa utvecklats ytterligare.

<b>Under jord</b>
- Modellen över området som det såg i slutet av 1600-talet, visar nu också hur det såg ut under jord, berättar Jan-Eric Karlström, som väckt upp gruvområdet och stugan ur dess dvala.
En annan nyhet för året är Lassekammaren inne i Gruvstugan.
- På 1800-talet bodde Lasse i Gruvbacken här. Han hette Lars Hansson efter sin fa som hette Hans Larsson, i sin tur döpt efter sin far, Lars Hansson. Så var namngivningsseden.
Alla tre var torpare och bodde troligen i Gruvstugan. Uppe på andra våningen har Jan-Eric Karlström ställt i ordning ett rum som ska visa hur det kunde ha sett ut på 1800-talet.
- Lasses mamma hette Stina-Cajsa och var troligen bosatt i stugan tills hon dog 1898. Då var hon 96 år, Hällestad sockens äldsta.
Uppgifterna om stugornas och skogarnas människor har Jan-Eric fått fram genom studier av husförhörslängder, mantalslängder, gamla dagböcker med flera källor. Förutom att berätta om det han fått fram och visa det i Gruvstugan, har Jan-Eric också skrivit och tecknat ner det.
I år kommer tredje delen i hans historiska skriftserie som markägaren Holmen Skog ger ut. "Skogstorpens historia" heter den. Dess två föregångare bär titlarna "Gruvstugans historia" respektive "Skogarnas historia".
Den 11 och 12 maj är det öppet hus och då finns Jan-Eric på plats för att dela med sig av sin kunskap.
- Det som glädjer mig mest är att många går leden på egen hand, när stugan inte är öppen.
Varje år har nya informationsskyltar kommit till utmed leden. Först sätts de upp i ett enklare utförande, så att de ska vara lätta att ändra - om någon besökare har kompletterande information. Det händer ibland att ny kunskap kommer fram på det sättet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om