Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Giv akt på den utställningen

FINSPÅNG
Vilka personer i Finspångs kommun var soldater för flera hundra år sedan och i vilka torp bodde de? Svaren på frågorna kan man få i en utställning som inleds på måndag på Finspångs bibliotek.

Matti Hellsten, Nils Larsson, Stig Björk och Anders Hill från Garnisionsmuseet i Linköping bär in den rotekista (där soldaterna förvarade sin uniform och den utrustning som behövdes i fältlivet) som visas i utställningen på biblioteket.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Matti Hellsten, Nils Larsson, Stig Björk och Anders Hill från Garnisionsmuseet i Linköping bär in den rotekista (där soldaterna förvarade sin uniform och den utrustning som behövdes i fältlivet) som visas i utställningen på biblioteket. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-01-25 00:00
Det är engagerade personer vid Garnisionsmuseet i Linköping som jobbat med den utställning som öppnas på måndag på Finspångs bibliotek. Utställningen har fått namnet "Soldater i Finspånga läns härad".
- Historia och släktforskning är populärt nu, så jag tror att det här är intressant för många, säger Anders Hill vid Garnisionsmuseet när han är i Finspång för att förbereda utställningen.

<b>Ur soldatregistret</b>
I utställningen visas till exempel utdrag ur det så kallade Soldatregistret, där det går att finna information om soldater och torp mellan 1682 och 1901. Här går att se att det fanns många soldater i Skedevi, Risinge och Regna socken och de tillhörde Östanstångs kompani. I registret finns en soldatakt, där man till exempel kan få reda på när en viss person var soldat, vilket kompani denne tillhörde, var han bodde och vem han var gift med. Det finns också en torpakt, där man kan se vilka soldater som bott i ett visst torp.

<b>Håller föredrag</b>
I utställningen visas till exempel också en så kallad rotekista, där soldaten förvarade sin uniform och den utrustning som behövdes vid fältlivet. Här går också att se en modell av soldaten Karl Gustav Tilly som bodde på torpet Stenfallet i Skedevi socken.
På onsdag kommer det att gå att se flera uniformer, som då sitter på personer från Garnisionsmuseet, vid utställningen. Anders Hill kommer då också att hålla ett föredrag.
Utställningen finns på biblioteket till och med den 28 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om