Sammanlagt byggnadsminnesförklarades åtta medeltidskyrkor av regeringen under torsdagen. Kyrkorna härrör från 1100-talet.
– Det kyrkliga kulturarvet i Sverige har byggts upp och förvaltats under tusen år. De åtta kyrkor som nu förklaras för statliga byggnadsminnen är mycket värdefulla kulturhistoriska miljöer som berättar om den historiska utvecklingen under många sekler, kommenterar kultur- och demokratiminister Amanda Lind, i ett pressmeddelande.
Risinge gamla kyrka, eller Sankta Maria kyrka, är en av landets relativt få stenkyrkor med säkerställd datering till 1100-talet. Genom sin utsmyckning och inredning utgör den ett viktigt exempel på hur de medeltida kyrkorummen förändrades efter reformationen. Kyrkorummet fick sin nuvarande karaktär under 1700-talet och har bevarats nära nog oförändrat.
Det är en kyrka som har byggts ut i olika etapper fram till 1700-talet. Mest känd är den för sina kalkmålningar från början av 1400-talet. Mästaren bakom målningarna är okänd, men kallas Risingemästaren efter sitt mest välbevarade verk.
Eftersom kyrkan saknar uppvärmning används den för gudstjänster, enbart under sommartid.
Frågan om en byggnad ska förklaras för statligt byggnadsminne prövas av regeringen efter en framställning från Riksantikvarieämbetet. När en byggnad har förklarats för statligt byggnadsminne ska Riksantikvarieämbetet genom skyddsbestämmelser ange på vilket sätt byggnadsminnet ska vårdas och underhållas och i vilka avseenden det inte får ändras.