Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fullmäktige diskuterar barnkonvention

FINSPÅNG
Hur ska kommunala nämnders och styrelsers arbete med utgångspunkt från barnperspektivet och FN:s barnkonvention se ut? Nästa vecka fattar kommunfullmäktige beslut om detta.

Finspång2001-12-05 00:00
Folkbladet har tidigare berättat om det tillfälliga beredningsutskott som 1999 tillsattes av kommunfullmäktige för att se över hur kommunen arbetar med utgångspunkt från barnperspektivet och FN:s barnkonvention. Utskottets slutrapport innehöll också ett förslag till direktiv för nämnders och styrelser arbete utifrån barnperspektivet.
Därefter har förslaget till direktiv sänts ut till de olika nämnderna för yttranden och efter det till de olika politiska partierna.
Vid kommunfullmäktiges sammanträde nästa vecka är det meningen att direktiven ska fastställas.

<b>Inflytande och delaktighet</b>
De direktiv som föreslagits handlar exempelvis om att styrelser och nämnder ska ges i uppdrag att se till att det tas hänsyn till FN:s barnkonvention i den kommunala organisationen och när beslut fattas. Det föreslås också att alla nämnder ska utse en ledamot som svarar för att barnperspektivet förs fram i det kontinuerliga arbetet.
Ett annat förslag handlar om att göra en kartläggning av barns möjligheter till inflytande och delaktighet i närmiljön. Att en utbildning om barnkonventionen ges till politikerna varje mandatperiod och att en barnchecklista ska tas fram är andra förslag.

<b>Allas ansvar</b>
Endast två partier valde att yttra sig över förslaget när det sändes på remiss, vänsterpartiet och kristdemokraterna.
Vänsterpartiet framför i sitt yttrande bland annat att partiet anser att målen för arbetet med barnkonventionen ska finnas med i verksamhetsplanen. Partiet anser vidare att hela nämnden ska ansvara för arbetet med barnperspektivet istället för enbart en ledamot. Vänsterpartiet tror inte heller på en barnchecklista, utan anser att varje nämnd och förvaltning ska bedöma olika handlingsalternativ utifrån ett barnperspektiv. Detta utifrån de gemensamma målen. Kristdemokraterna ställer sig bakom direktiven och betonar särskilt att man anser det viktigt att det i varje nämnd utses en ledamot med speciellt ansvar för att barnperspektivet förs fram. Partiet påpekar också vikten av att det finns en barnchecklista och ett barnperspektiv i budgeten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om