Räddningstjänsten fick under fredagen ta emot många samtal från personer som undrade var lukten kom ifrån.
Den fräna lukten märkes framförallt under fredagsmorgonen.
– I morse var det en väldigt frän lukt över hela Finspång, men den har avtagit något under fredagsförmiddagen. Det är många Finspångsbor som har ringt till oss i dag, säger Kåre Carlsson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Finspång.
Det är i nuläget oklart varifrån lukten kommer.
– Det finns misstankar om att den kan komma från industrierna, men vi har inte fått det bekräftat. Vi hoppas på att få ett klarläggande besked, säger Kåre Carlsson.
Det finns för tillfället inga uppmaningar till allmänheten.
– Vi har inte kunnat konstatera att det skulle röra sig om någon giftig lukt. Nu håller lukten dessutom på att avta, säger Kåre Carlsson.
Marti Lehtmets, teknisk chef vid Finspångs tekniska verk, hade under fredagseftermiddagen inte fått reda på var lukten kom ifrån.
– Vi kollade våra avloppsverk, fjärrvärmeverk och olika entreprenadjobb utan att hitta något. Det är ingen som vet, säger Marti Lehtmets.
Han påpekar att det spekulerades att det framförallt skulle komma från området mellan Viberga och Gron.
– En gissning skulle vara att det kan röra sig om en inversion, en unik vädersituation, säger Marti Lehtmets.
Inversion, även kallat extremt stabil skiktning, är ett speciellt väderläge då varm luft inte kan stiga i höjdled som den brukar, vilket gör att avgaser och andra luftföroreningar blir kvar i eller nära marknivå.
Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI i Norrköping, bekräftar att det rör sig om en stabilisering, en inversion.
– Det är ett sånt läge över landet. Stigande temperaturer och ett stabilt skikt i nedre atmosfären. Det blir ingen omblandning av luft, utan det blir som ett tak, säger Lovisa Andersson.
Hon påpekar att under en inversion tar sig inte luften någonstans.
– Det blir inget utbyte med luften ovanför. Inversioner inträffar framförallt på vintern, ofta på morgonen och vid klart väder. Hur lång tid det tar innan det luckras upp beror på väderläget. Nu har vi fronter på ingång med tilltagande vindar, säger Lovisa Andersson.
Inversion uppstår mest vid kyla och vindstilla, då marken kyler luften så den blir kallare än högre liggande luft.
I storstäder kan inversionen leda till en koncentration av mycket höga halter av luftföroreningar vid marknivå.